vörösbegy

Mindannyian ismerjük a költöző madarakat, de ne feledkezzünk meg azokról sem, amelyek hazánkban vészelik át telet. Egy kis segítséggel megkönnyíthetjük a dolgukat a téli időszakban.

Hogyan kezdjek hozzá?

Nem érdemes túl korán kitenni az etetőket, de az első fagyok környékén már időszerű. A kerti madarak egyik legkedveltebb elesége a napraforgó, így ezzel nem nagyon nyúlhatunk mellé, de a kölest és a különböző, általunk is fogyasztott magvakat is szeretik (mint például a hántolt szotyi és a mogyoró), ám ügyeljünk arra, hogy csakis a sótlan és pörköletlen változatot kínáljuk fel nekik!

Örvendezni fognak, hogy ha a boltokban kapható cinkegolyót tesszük ki, de magunk is készíthetünk olyan keveréket, ami magvakat és gyümölcsöket tartalmaz. Ezeket a formázott finomságokat a hiedelemmel ellentétben nem a méz, hanem valamilyen zsiradék tartja össze, ami a hideg időben nem olvad meg, így tartván össze a keveréket.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a madarak ugyan kevesebb vizet fogyasztanak, mint másfajta állatok, rendkívül fontos számukra a folyadék, és télen legkönnyebben úgy jutnak hozzá, hogy ha rendszeresen cseréljük a számukra kihelyezett vizet.

Ugyan tollas barátaink etetésénél a jó szándék vezérli az embert, de ha csak kenyérrel, zsemlével vagy bármilyen péksüteménnyel tudnánk kínálni őket, inkább vessük el az ötletet, mert így a halálukat is okozhatjuk szeretett madarainknak. Ha nem vendégeljük meg őket, akkor is átvészelik a telet!

Hogy mivel etetheted még őket? További tippekért kattints a Coloré cikkére!

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.