fémhulladék

A fémhulladékok újrahasznosítása társadalmi és környezetvédelmi szempontokat tekintve nagyon fontos. Ráadásul ma már egy igazán nyereséges iparágnak is tekinthető. Emiatt napról napra nő a fémfeldolgozók száma.

Milyen anyagok kerülnek a hulladékudvarokba?

A hulladékudvarokba a háztartásokban is megtalálható, feldolgozható, használaton kívüli vagy hibás tárgyak kerülnek. Ide sorolhatóak például a kisebb járművek, eszközök, illetve a hordók, biciklik, motorok és talicskák. Mindemellett háztartási nagygépek is kerülnek ide, például mosógépek és hűtőszekrények.

Az ipari feldolgozó üzemekbe elavult ipari berendezések, alkatrészek és gépek kerülnek. Továbbá vasúti kocsik, szerelvények, teherautók, autók és buszok is. Ezekbe az üzemekbe célirányosan nagyobb mennyiségbe kerülnek fém tárgyak.

Mi a céljuk a fémfeldolgozó üzemeknek?

Céljuk, hogy a lehető legnagyobb hasznot érjék el. Ehhez pedig az kell, hogy a legjobb minőségben állítsák elő a beolvasztásra szánt, apró szemcseméretű, minél tisztább, típusonként különválogatott fém hulladékokat. Ugyanis a kohászattal foglalkozó cégek ezekért a darálékokért fizetnek a legtöbbet.

Csak akkor érhetnek el nagy nyereséget a fémhulladékokat feldolgozó üzemek, ha kialakítják a szükséges folyamatokat, és jól átgondolt rendszerben működnek. Fontos szerepe van annak, hogy milyen tárgyak kerülnek átvételre. Természetesen az is meghatározó, hogy milyen berendezésekkel és gépekkel rendelkezik az üzem.

A darálás, shredderezés szerepe

A nagy méretű tárgyak esetében az első lépés a darabolás. Vannak olyan hulladékok, amelyek összetettek, vagyis rendelkeznek fém, gumi és műanyag alkatrészekkel. Ilyen esetben kézi vagy gépesített kézi munkával sor kerül ezek szétbontására, illetve különválasztására.

Amennyiben erre nincs lehetőség, vagy irreálisan sok időt igényelne a folyamat, a térfogatuk csökkentésére kerül sor. Ez daraboló ollók és zúzógépek segítségével történik.

A kisebb ipari darálók kis méretű tárgyak és darabolt hulladékok esetében használhatóak. A legnagyobb darálók pedig akár egy autót is képesek közvetlenül bedarálni. A működési elv mindegyik esetben hasonló.

A vágási és az aprítási feladatokat az egymással szemben forgó acéldobok kalapácsai látják el. A bonyolultabb tárgyak esetében forgódobok is részt vesznek a folyamatban, amelyek porszerű szemcseméretűvé képesek őrölni azokat.

A kiemelkedő minőséget képviselő Lefort shredder az egyik legkiválóbb választás. Akár 25 tonna/óra kapacitásra is képes.  Ezzel a géppel szintet lehet lépni, tökéletes választás minden olyan cég számára, amely fémhulladékok feldolgozásával foglalkozik.

Fontos folyamat a válogatás

Az aprított fémhulladék többféle fémet és egyéb anyagokat is tartalmazhat. Ezeket válogató-, rázó- és szállítószalagok, valamint lyukacsos forgódobok és nagy teljesítményű elektromágnesek segítségével válogatják szét.

Különválasztják az acél- és a vasdarabokat az alumíniumtól és egyéb fémektől, illetve a közte maradt műanyagdaraboktól. Így érik el, hogy a nyersanyag a legnagyobb tisztaságú és a legapróbb szemcseméretű legyen.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tech

Comments are closed.