fémkereső
Kincsvadászatra fel!

Lelkes amatőrök, az évek során profikká fejlődött rajongók és persze a saját szakállukra kutató szemérmetlen kincsvadászok azok, akik a magyar földeket pásztázzák. Aki egyszer belevág, az tudja, hogy szenvedéllyé váló kedvtelésről van szó, ami olykor komoly értéket feltáró kulturális üggyé fajulhat.

Magyarországon az 1711 előtti időszakból származó tárgyak állami tulajdonnak minősülnek, illetve szigorú szabályok vonatkoznak az ilyenfajta kincskeresésre. Ennek ellenére, ha valaki nem a fosztogatásra specializálódik, izgalmas és kalandos időtöltésre talál a fémkereső segítségével.

A kézi fémkeresővel a földet vizslató embereket legalább a tévében már mindenki látott egyszer, de a róluk kialakított képpel szemben, közel sem bolondosok elfoglaltságáról van szó.

Emellett olyan technológiákkal végezhető ez a kutatómunka, ami már önmagában élvezetessé teszi a keresést, arról nem is szólva, hogy – bár ez kevesekben merül fel – valójában ez egyfajta mozgásforma, de legalábbis azzal összekötött hobbi. Hogy miért?

Kincsvadászatra indulni nem csak azért jó, mert van rá esélyünk, hogy találunk valami értékeset és különlegeset – nem mintha ez nem lenne elég, de ez keresés egy olyan szabadidős elfoglaltság, amit csak a természetet járva érdemes gyakorolni, lehetőség szerint betonmentes övezetben, ezzel pedig az egyik legjobb módját választjuk a tájismeretünk fejlesztésének, és a relaxáló mozgásnak.

Ahhoz viszont, hogy igazán élvezetes legyen egy ilyen kiruccanás, nem árt, ha olyan szerkezettel vágunk bele, ami kellően felszerelt a kutatáshoz, illetve az összeszerelése sem bonyolult, ahogy a súlya sem akadály.

Nem mindegy, hogy milyen az érzékenysége az eszköznek, ahogy az sem, milyen mélységig érzékeli a tárgyakat a föld alatt. Sok ásástól megkímélhet az a funkció is, ha a fémkereső például kiszűri azokat a fémeket, amikre mi nem vagyunk kíváncsiak.

Nagy segítséget jelenthet a kezdőknek az is, ha a gépeken előre beállított üzemmódokat is találunk, amiket aztán az egyre kifinomultabbá váló technikánkkal, gyarapodó tudásunk szerint finomhangolhatunk a későbbiekben.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.