hordozható cserépkályha

A hordozható cserépkályha remek megoldás lehet, ha kiegészítő fűtésre van szükségünk, és költségtakarékos megoldásban gondolkodunk.

Ha olyan helyiség fűtéséről kell gondoskodni, amelyet ritkábban használunk vagy más okból kifolyólag kisebb a fűtési igénye, esetleg kisebb az alapterülete, akkor felesleges lehet központi fűtésrendszert vagy fix cserépkályhát telepíteni.

A vízteres kandalló kályha egy fokkal bonyolultabb műszaki kivitelezést igényel, mint a hordozható cserépkályha. De mikor melyik lehet a jó megoldás?

Mit jelent a hordozható cserépkályha?

A hordozható cserépkályha nagy előnye, hogy viszonylag kicsi a helyigénye és rengeteget spórolhatunk telepítése során. A telepítési költsége gyakorlatilag nincsen és a beüzemelése is lényegesen olcsóbb, mint a klasszikus típusoknak.

Megjelenésében hasonlít a hagyományos cserépkályhákra, azonban a legtöbb típus lábakon áll, nem érintkezik az aljzattal. Készülhet hőálló lemezekből vagy öntvényből is, a külsejét pedig kerámia burkolat fedi. Emiatt sokkal esztétikusabb, mint az egyszerű, fém külsejű kivitelben készült darabok.

Elsősorban kisebb vagy ritkán használt helyiségek, például egy pince vagy egy hétvégi ház fűtésére alkalmasak. Egyszerre nagyjából 1-2 helyiséget képesek felfűteni. A hőtároló képességük nem nevezhető különösen jónak, hamar felmelegszenek, de a parázs kialvása után legfeljebb pár óráig képesek melegen tartani az adott helyiséget.

A vízteres kandalló kályha akár az egész helyiséget felfűheti

A vízteres kandalló kályha sajátossága, hogy a tűtere felett vagy körül egy víztartály helyezkedik el. A kályha felfűtésekor az ebben lévő víz is felmelegszik, majd innen eljut a ház különböző részeibe, akár még a csapból folyó meleg víz is előállítható vele.

A vízteres kandalló kályha telepítése már bonyolultabb feladat, az üzembehelyezéséhez központi fűtésrendszer is szükséges, hogy a termelt hőenergia eljusson az ingatlan különböző helyiségeibe.

Emellett szükség van egy megfelelő keresztmetszetű kéményre, ugyanis a kilépő füstgáz általában alacsonyabb hőmérsékletű, így speciálisabb igényei vannak egy légfűtéses kandallóval összehasonlítva.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.