cég

Mostanában egyre több figyelmet fordítanak arra a megbízható vállalkozások, hogy nyilvánvalóvá tegyék az ügyfeleik számára: ők tisztességesen dolgoznak. Erre különféle módszerek léteznek.

Bizonyos cégek úgy döntenek, hogy engedélyezik a véleményezést a közösségi média felületeken, és a pozitív Facebook- és Google-értékelésekkel próbálják elnyerni az új ügyfelek bizalmát. Azt azonban mindenki tudja jól, hogy az értékeléseket bárki írhatja, és sajnos nem minden esetben állnak a csillagok mögött valódi személyek.

Van olyan értékelési rendszer, ami nem manipulálható?

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy egyáltalán van független, megbízható értékelési rendszer? Természetesen van, többek között az informatikai területen ténykedő Sybell Kft. már kiérdemelt egy ilyen elismerést. Nem másról van szó, mint az OPTEN Cégminősítő “A” tanúsítványáról.

Ez a tanúsítvány igazolja azt, hogy az adott vállalkozás Magyarországon az üzleti élet egyik legmegbízhatóbb szereplőjének számít, és hogy a céggel üzleti kapcsolatot kialakítani kiemelten alacsony kockázatú.

Hogy milyen nehéz megszerezni egy ilyen tanúsítványt, azt jól jelzi, hogy mindössze a hazai cégek 8,36 százalékának van ilyen titulusa. Ez persze nem jelenti azt, hogy tízből kilenc magyar vállalkozás át akarja verni az ügyfeleit, ám abban biztosak lehetünk, hogy ilyen címet nem osztanak baráti alapon.

Komoly feltételrendszernek kell megfelelnie annak, aki ilyen tanúsítványra vágyik

Az OPTEN kockázati besorolása olyan minősítési módszeren alapul, amit a közgazdászok is elismernek. A vállalatok rangsorolása több száz változó figyelembevételével történik. A legmodernebb algoritmusok dolgoznak a háttérben, ami tekintettel van arra, hogy milyen sajátosságai vannak a hazai piacnak.

Ezenfelül a rangsorolás nem hagyja figyelmen kívül az aktuális pénzügyi adatokat, továbbá a cégjegyzéki információkat sem. Természetesen számít az is, hogy köztartozásmentes-e egy vállalat, vagy épp végrehajtás alatt áll-e.

Amit az OPTEN kapcsán tudni kell

Az ember alapvetően gyanakvó természetű, így bizonyosan vannak, akik megkérdőjelezik az OPTEN tanúsítványainak hitelességét, létjogosultságát is. Nos, az OPTEN-ről érdemes tudni, hogy már több mint negyedszázada fontos szereplője az üzleti kockázatelemzésnek. Egy teljes mértékben magyar tulajdonú vállalatról van szó, amely a céginformatikai piacon gyakorlatilag megkerülhetetlen.

A magyarországi pénzintézetek mellett a nagyvállalatok éppúgy használják a céginformációs rendszerüket, mint a kis- és középvállalkozások. A kockázatelemzéshez a teljes hazai pénzintézeti szektor számára segítséget nyújtanak a Kapcsolati Háló elnevezésű szolgáltatásukon keresztül.

Ennek a modellnek a lényege, hogy a minősített cégek megbízhatóságát és stabilitását veszik górcső alá, és alaposan kivizsgálják, hogy milyen eséllyel válik az adott vállalkozás fizetésképtelenné.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.