wifiworx

Napjainkban a Wifi már szinte létszükség lett a zavartalan mindennapok és a munka világában is. Ehhez azonban az elsődleges a stabil hálózat létrehozása. Éppen ezért az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy hogyan zajlik egy wifi hálózat tervezése.

Miért fontos a jól megtervezett Wifi hálózat?

A Wifi hálózatok és hozzáférési pontok kialakítása ma már szinte ugyanolyan alapértelmezett egy iroda, sőt bármilyen munkahely számára, mint mondjuk a közös helyiségek, vagy épp a mellékhelyiség megléte. E nélkül ugyanis sokkal lassabbá is válhatnak a munkafolyamatok, az akadozó kommunikáció miatt.

Az internet és vele a világháló ugyanis ugyanolyan közművé vált a modern világban, mint a víz, az áram vagy a csatornázás. Nem véletlen, hogy a modern ipar felpörgése miatt egyre több munkakör születik, ami az interneten és az adatok átvitelén alapszik.

Wifi hálózat tervezésének folyamata

A megfelelő méretű és erősségű wifi hálózat megtervezése közel sem egyszerű feladat. Éppen ezért ezen a téren érdemes kifejezetten szakértők segítségét kérni. Ilyen megoldásokban segítségre lelhetünk például a wifiworx.eu honlapján, ahol éppen erre a szakterületre specializálódtak.

Első lépés: szükséges rendszer méret meghatározása

A megfelelő wifi rendszer kiépítésének első és talán legfontosabb lépése, hogy felmérjük milyen célra is szeretnénk bevetni leendő rendszerünket, illetve hogy ezt milyen körülmények között szükséges biztosítanunk. Ezen a téren például fontos szempont, hogy:

  • milyen a helyiségek kialakítása
  • a térelválasztók anyaghasználata, vastagsága
  • egyéb építészeti megoldások.

A wifi rendszerek szempontjából ugyanis közelről sem mindegy, hogy egy kvázi raktárépületet, vagy mondjuk egy bankfiókot, vagy szerkesztőséget kell felszerelni. Ugyanis amíg a raktárakban valószínűleg kis adatforgalmú, többnyire korlátozott helyen használt vonalkód olvasók és egyebek kapnak helyet, addig egy szerkesztőségben jóval nagyobb adatforgalmú eszközöket használhatnak, amiknek helye is folyamatosan változhat.

Második lépés: Wifi rendszer jelerősség meghatározás

A megfelelő méretű rendszer mellett az is fontos szempont, hogy mindenhol közel azonos jelerősség legyen biztosítva a rendszer által. Ezen a téren a Wifi ideális jelerőssége -60 és -40 decibel milliwatt.

A decibel milliwatt azt mutatja meg számunkra, hogy 1 milliwatt teljesítményhez nézve mekkora a rendszer teljesítmény. Itt érdemes megjegyezni, hogy minél inkább mínuszba megy ez az érték, annál kevésbé használható egy rendszer, hiszen ez kisebb jelerősséget generál.

Mi ronthatja a jelerősséget?

A wifi rendszerek jelerősségét számos tárgy és objektum befolyásolhatja, eltérő mértékben. Ezen a téren sokat számít például az anyag, a vastagság és az elhelyezkedés is. Többek között az alábbiakat érdemes kiemelni ezen a téren:

  • egy üveglap átlagosan -4dBm értékben rontja a jelerősséget, rétegenként
  • a nagyobb méretű fa anyagok, akár -20dBm-el is ronthatja a jelerősséget
  • a tégla árnyékoló hatással bír, hiszen -25 dBm-mel is ronthatja a jelerősséget
  • A legrosszabb jelerősség szemszögből a fém, amely -50dBm-s romlást is eredményezhet.

Harmadik lépés: a megfelelő számú hozzáférési pont meghatározása

A harmadik szempont amit érdemes szem előtt tartanunk, az a lehetséges felhasználók, és az azok által csatlakozó eszközök. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy egyetlen ember csatlakozik tableten, asztali gépen, mobiltelefonon is egy időben. Ezzel egy alulméretezett rendszer hamar túlterhelté válhat, ami miatt akár használhatatlanná is válhat az adott wifi rendszer.

Összegezve: Egy wifi rendszer kiépítése tehát komolyabb tervezést igényel több szempontból is, így mindenképp érdemes lehet szakértő segítséget kérni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tech

Comments are closed.