matematika

A tudomány bizony nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az emberiség fejlődésen menjen keresztül. Akár így, akár úgy: ha nem lettek volna kutatók, tudósok és mérnökök, akik a fejlődést megteremtik, a mai napig kunyhókban laknánk, villany nélkül.

Talán az összes tudományág fejlődése közül a matematika volt az, ami a legnagyobb mértékben hozzájárult az emberiség életének jobbá tételéhez. Ha nem tudnánk kiszámolni egy négyzet, vagy téglalap területét, akkor még egy egyszerű épületet sem tudnánk megépíteni. A komolyabb mérnöki tudományok pedig mind a matematikára épülnek.

Hol van nagy szerepe például a térfogatszámításnak?

A térfogat (volume) számítás például egy egész komplex tudományággá nőtte ki magát. Persze, ne arra gondoljunk, hogy egy egyszerű test térfogatát hogyan kell kiszámolni, hanem például arra, hogy egy komplex testét – egy űrhajóét – milyen elemző és közelítő módszerekkel.

A felszín számítás tett-e hozzá a tudomány fejlődéséhez?
Ez is valamilyen szinten, de már kevésbé. Például a felületi viszkozitás meghatározásakor a pontos felszín mértéke és annak görbülete is fontos. De az általános relativitáselmélet sem igazán létezhetne e nélkül a fogalom nélkül.

Mikor igazán fontos az integrálás?

Az integrálás még egy ennél is sokkal bonyolultabb, komplexebb, összetettebb témakör. Itt még a legjobb matematikusok is sokszor tanácstalanok: vannak olyan integrálegyenletek, melyeket nem lehet egyszerű számítási módszerekkel megoldani. Komolyabb szoftverekkel persze lehet eredményeket elérni, de erre sincs igazán semmilyen garancia.

Még Newton idején született meg a fogalom, aki a fizikában is hatalmas előrelépést teremtett meg. Nem csoda, hogy azóta beszélhetünk tudományos fejlődésről igazán, hogy ő publikálta munkásságait.

Mit várhatunk a jövőben a matematikától?

Talán a matematika és a mérnöki tudományok lesznek azok, amelyek a jövő problémáit, gondjait meg fogják oldani a későbbiekben. Ugyanis könnyen elképzelhető, hogy a világűr meghódítása, vagy a növényvédelem, klíma kérdése valamilyen technológiai innovációnak köszönhetően fog megoldódni, ha az emberiség egyébként nem képes erre saját magától.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.