autógumi

A négyévszakos abroncsok az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tettetek szert, és bár még mindig sok a tévhit és a negatív vélemény velük kapcsolatban, egyre többen választják őket. A kínálat évről évre szélesebb ebben a szegmensben is, így a választás nem mondható könnyűnek.

A legtöbben azért akarnak négyévszakos abroncsot az autójukra, mert úgy gondolják, hogy így sokat spórolhatnak. Tény persze, hogy egy négyévszakos abroncs szett olcsóbb, mint megvenni egy téli és egy nyári abroncsgarnitúrát. Ugyanakkor, ha gyorsan elhasználódik a négyévszakos gumink, akkor nem biztos, hogy valóban gazdaságos megoldást választottunk.

Emellett figyelembe kell vennünk a biztonsági szempontokat is, és be kell látunk, hogy a négyévszakos gumi nem való mindenkinek. Ha pedig mégis erre a szegmensre van szükségünk, akkor pedig a kiválasztás szempontjait kell alaposan végiggondolnunk.

Ebben az esetben az árak alapján történő döntés nem feltétlen lesz jó megoldás. De akkor mi alapján válasszunk? A következőkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Mikor éri meg négyévszakos abroncsban gondolkodni?

Az első kérdés, amire választ kell adnunk, hogy tényleg megéri-e nekünk a négyévszakos abroncs. Hogy erre a kérdésre választ adhassunk a vezetési stílusunkat és szokásainkat kell megvizsgálnunk. Tegyük fel magunknak a kérdést: milyen gyakran vezetünk?

Ha mindennap kigurulunk a garázsból, és gyakran teszünk hosszabb-rövidebb utazásokat, akkor inkább a téli és nyári autógumik jelentenek számunkra jó választást.

Ám ha csak heti pár alkalommal közlekedünk az autónkkal, ritkán megyünk hosszabb utazásokra, akkor viszont már érdemes megfontolni, hogy olcsó téli és nyári gumi helyett inkább egy jó minőségű négyévszakos gumit válasszunk.

Az all season gumikat eleve azért találták ki az abroncsgyártók, hogy azoknak az autósoknak gyújtsanak gazdaságos megoldást, akik keveset vezetnek, így nem tudják kihasználni teljesen a téli és nyári gumikat.

Hogyan érdemes szűkíteni a keresést?

Ha biztosak vagyunk már benne, hogy a négyévszakos abroncs lesz a jó megoldás, akkor az első lépés, hogy méret alapján szűkítsük le a keresést. Természetesen még így is többféle mintázat közül válogathatunk.

A keresés során célszerű az autónk típusára is szűrni (személyautó, SUV vagy kisteherautó), illetve az autónk meghajtását is vegyünk majd figyelembe. Manapság már a négyévszakos kínálatban is találhatunk olyan abroncsokat, melyeket kifejezetten elektromos meghajtású járművek számára gyártottak.

Mely kategóriában érdemes keresgélni?

Most, hogy már kellően leszűkítettük a keresést, adja is magát a kérdés, hogy mely kategóriában érdemes keresni új négyévszakos abroncsunkat. A helyzet az, hogy a gumis szakemberek, köztük az Autotire szakértői is azt szokták javasolni, hogy ha valóban négyévszakos abroncsban gondolkodunk, akkor a prémium gumik kínálatát nézzük meg elsősorban.

A nemzetközi abroncstesztek is arról árulkodnak, hogy a legjobb teljesítményt ebben a szegmensben a prémium gumiktól várhatunk, és mivel a négyévszakos abroncsok kompromisszumos megoldást jelentenek, így a minőség terén nekünk nem célszerű kompromisszumot kötnünk.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.