kutya

A házi kedvencek nemcsak a barátaink, hanem a családunk része is. Néhányan ezek közül a kedves szőrmók barátok közül szeretnek veled bújni a kanapén, miközben tévét nézel vagy alszol rajta. Ennek ellenére minden állattartó tudja, milyen nehéz a bútorokat szépen tartani egy prémes családtag mellett.

Amennyiben a te otthonodban is rohangál kutya vagy macska, biztosan aggódsz a bútoraid épségéért. Nos, felejtsd el azokat a napokat, amikor kedvencedet távol tartottad a kanapétól! Olvasd el cikkünket hasznos tanácsainkért!

Tippek állatbarát kanapé vásárlásához

Nagyon szereted a prémes kis kedvencedet, és valószínűleg néhány morcos macska kivételével ők is szeretnek téged, ugyanakkor azt is szereted, ha szép bútorok vannak lakásodban. Sajnos néha a háziállatok és a bútorok nem a legjobb társak.

Az állatszőr, a karcolások és az élet egyéb apró balesetei között a bútoraid – különösen a kanapéd – elhasználódhatnak. Mindenki, aki megrágott, karcos vagy foltos bútorokra érkezett haza, tudja, milyen frusztráció és bosszúság származhat abból, ha a kis kedvencünk vadállatként viselkedik.

Van mód arra, hogy házi kedvenceink és bútoraink békésen egymás mellett élhessenek? Vannak olyan anyagok, amelyek ellenállnak a kölyökkutyák mancsainak, vagy a házigörények, macskák karmainak? Hogyan tudsz egy új kanapét vásárolni kis kedvenced és saját igényeid figyelembevételével?

Íme az útmutatónk, hogy bölcsen válaszd ki új ülőbútorodat ahelyett, hogy édes, szőrös szobatársad ketrecbe zárnád, vagy pánikba esnél, amikor melléd, a kanapéra gömbölyödik.

Tartsd távol háziállatod az ülőgarnitúrától!

A kárpitozott bútorok sajnos soha nem teljesen állat-, vagy foltállóak. Bár sok modern szövet vízlepergető, vagy könnyen tisztítható tulajdonságokkal bír, így könnyen ellenáll a nedvességnek, vagy a foltoknak, mindig fennáll annak a lehetősége, hogy kedvencünk megkarmolja a kanapét.

Természetesen a legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüljük a bútor sérülését, ha megtanítjuk kedvencünket, hogy eleve ne legyen a bútoron. Magától érthető módon háziállataink állatai nem szeretik a tiltást, még mindig ez a legegyszerűbb módja annak, hogy az ülőgarnitúra kárpitja és esetleges fa részei védve legyenek, azáltal, hogy távol tartjuk őket ülőbútorainktól.

Természetesen sokunknak a macska dorombolása nagy valószínűséggel elsőbbséget élvez, mint a tökéletes fotel a sarokban. Azok számára, akik túlságosan gyengédek ahhoz, hogy Buksit távol tartsák a sarokgarnitúra párnáitól, vannak módok arra, hogy csökkentsék a háziállatok által okozott sérüléseket.

Tréningezd kedvenced!

Ha ismered házi kedvenced viselkedését és rutinjait, akkor elkerülheted a véletlen baleseteket az új szőnyegen, vagy az egyedi design kanapén lévő karomnyomokat. A legjobb megoldás az, ha megfelelő otthoni képzésben részesítjük őket viselkedésük megváltoztatására.

Ez kölyökkutyáknál és cicáknál különösen fontos amikor új otthonba érkeznek, de előfordulhat, hogy az idősebb kutyákat és macskákat be kell tanítani, hiszen őket is fel lehet nevelni idomítás nélkül, ezért érdemes ezt is szem előtt tartani. A házi képzés hosszú folyamat lehet, amely némi türelmet igényel, de végül tényleg megéri.

Szerencsére sok tanácsot találhatsz, amelyek segítenek leküzdeni ezt az akadályt. Ha megtanítod kedvenced, hogy a szabadban vagy az alomtálcában vizeljen és székeljen, megkímélheted bútoraid.

Következetes rutinokkal, és az alomdobozhoz való könnyű hozzáféréssel nagyobb valószínűséggel elkerülhetőek az ezzel kapcsolatos balesetek.

kutya

Kép forrása: Unsplash.com

Ne feledkezz meg háziállatod ápolásáról!

Bár inkább zavaró, mint ténylegesen károsító tényező, a vedlés jól jelzi, milyen gyakran van kedvenced a bútorokon. A legtöbb üzletben vásárolhatsz ragadós szöszhengert, amely segít eltávolítani a szőrt az ülőgarnitúráról. Nagyszerű megelőző intézkedés az állat rendszeres ápolása.

Ha kutyád vagy macskád szőrét szépen kikefélve és nyírva tartod, megszabadulhatsz a felesleges szőrszálaktól, amelyek az állat felugráskor, vagy hempergőzésekor a kanapé huzatához tapad. Hasonlóképpen, ha házi kedvenced karmait rendszeresen levágod, megakadályozza, hogy karcolásokat okozzanak vagy belemélyedjenek a kárpitba.

Sétáltatás után ne felejtsd el letörölni a mancsukat, főleg ha szennyeződésen vagy sáron mentetek keresztül.

Milyen színű kanapét válassz?

Nem azt mondjuk, hogy a kanapé színét tökéletesen hozzá kell igazítanod kedvenced színéhez, de ha kutyád, vagy macskád szőrt hullat, és a bundájához hasonló árnyalatot választasz, az minden bizonnyal megkönnyíti az életed, ami kevesebb szőrt és szöszösödést jelent.

Egy szép mintás szövet vagy az állat bundájához hasonló színű anyag segíthet abban, hogy kedvenced szőrének hullása kevésbé látható legyen, amíg készen nem áll a tisztítására.

Például ne válassz sötét színű szövetet, ha fehér színű kutyád van. Ehelyett válassz bézst, esetleg világosszürkét. Amennyiben merészebb szeretnél lenni, az olyan színek, mint a mustár és a sienna jobb szolgálatot tesznek, mint a sötétkék vagy az üvegzöld.

Milyen textúrájú kárpitot válassz?

Egyes szövetekben könnyebben megtapad a szőr, a por és egyéb szennyeződések, ezért ennek elkerülése érdekében háziállatok mellett jobb, ha rövidebb szálú és szorosabb szövésű textúrájú anyagot választunk. Ha végighúzod a kezed az anyagmintán, érezni fogod a különbséget.

Ez azoknál a háziállatoknál is segít, akik felkarcolhatják körmükkel a kárpitot, esetleg szeretik karmolni az anyagokat, vagy dagonyázni a sarokkanapén. A legjobb természetesen, ha cicádnak egy külön kaparófát biztosítasz, amin kiélheti kaparási vágyát.

Mit jelent pontosan az „állatbarát kanapé”?

Az állatbarát kanapék kiválasztásánál a tartósság az egyik legfontosabb tényező a huzatanyag szempontjánál. Ez különösen fontos nagyobb testű kutyáknál, hogy a huzat ne nyúljon meg, hogy amikor felugrik, vagy feláll a kanapéra, valamint hogy kárpit ne kopjon le a mancsok és a karmok fokozott igénybevétele esetén sem.

Ha állatbarát bútorszövetről van szó, akkor általában olyan anyagokat kell keresned, amelyek simák és fényesek. Ezek a szövetek kevésbé vonzzák a szőrt. A poliészter, a bőr, poliuretán, a farmer és a selyem egyaránt nagyszerű opció a bútorok szőrtelenségének megőrzésére.

A mikroszálas szövet tartós és könnyen tisztítható. Bár a bőr megkarcolódhat, de összességében kibírja az állatok által okozott  kopást. Mindkettő könnyen letörölhető baleset után, és nem vonzza az állatszőrt.

A legújabb technológiáknak köszönhetően már rendkívül sok, vízzel könnyen tisztítható, úgynevezett easyclean, valamint kifejezetten kisállatbarát, úgynevezett pet friendly huzattal kárpitozott kanapé elérhető.

Ne aggódj többet a kis kedvencek által okozott esetleg bonyodalmak miatt új kanapé vásárlása esetén! Fenti javaslataink segítségével kiválaszthatod otthonod számára a legmegfelelőbb bútort szőrös barátaidra tekintettel, ami minden családtagodat is megnyugtatja.

Ne hagyjad, hogy a foltoktól és a karomnyomoktól való félelmed visszatartson álmaid bútorainak megvásárlásától!

Képek forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.