függöny

A függöny otthonosabbá teszi a helyiségeket és barátságos meleget áraszt, ami miatt sokkal meghittebb lesz az egész lakás hangulata. Minden ablak megérdemel egy szép és stílusos függönyt, amitől bensőséges a ház arculata.

Kész függöny is kapható, de méterben is beszerezhető a Szőnyeg textil webáruházban, ha nem találunk megfelelő méretet. A kész típus előnye, hogy nincs vele további tennivaló, azonnal felakaszthatjuk a helyére. A funkció alapján válasszunk anyagot, a berendezéshez a színt és a mintázatot. Ha így teszünk, nagy baj nem lehet belőle.

Azonban van egy nagyon fontos tényező, amire kellő figyelmet kell szánnunk. Ez pedig nem más, mint a függöny mérete. Ha rosszul választjuk meg, teljesen elronthatjuk vele az összképet. Hiába szép az anyaga, passzol a szobában mindenhez, egy túl hosszú vagy nagyon rövid, esetleg teljesen feszes függöny tönkreteszi a lakberendezési törekvéseinket.

A függöny pontos mérése

Nézzük először a függöny szélességét! Alapvető szabály, hogy nem az ablak méretét, hanem a karnisét vagy a függönysínét vesszük figyelembe. A karnisrúd felszerelése akkor optimális, ha mindkét oldalon 15-30 cm-rel szélesebb, mint az ablak. Ha ezt megmértük, ehhez igazíthatjuk a függöny anyagának szélességét.

Az a legideálisabb, ha ennek a számnak a kétszeresével számolunk. Tehát ha 1 méter széles az ablakunk, akkor 2 méter széles függönyre lesz szükségünk. A sötétítő függönynél ez még lényegesebb, mert az tényleg csak akkor szép, ha behúzott állapotban is redőzött.

A függöny hosszúsága

A karnisrúd jó esetben nagyjából 12 cm-rel feljebb esik az ablak felső pereménél. A függöny magasságához szintén a karnist vesszük alapul, innen kell levenni a méreteket. Mérhetünk a padlóig, a párkányig vagy az ablak alsó pereméig is.

Ha a karnisrúd a párkánytól beljebb esik, vagy nincs is párkány, akkor az ablak alsó pereméig mérjünk, majd ehhez adjunk 15-20 cm-t. Vigyázzunk a fűtőtestekkel is, ne lógjon rájuk a függöny, legyen felette a széle legalább 10 cm-rel.

A különleges vitrázsfüggöny

A vitrázsfüggöny kialakításának köszönhetően egészen másképpen fog kinézni a méretválasztás tekintetében. Ebben az esetben egy olyan függönyről van szó, amit egy vitrázsrúdra rögzítünk, és csak részben fedi le az ablakot.

A vitrázsrúd felszerelése az ablakkeretre történik, tehát ehhez képest kell méreteznünk a függönyünket is. A szélessége legyen 10 cm-rel több, mint a rúdé, de csak abban az esetben, ha feszítve helyezzük fel a függönyt.

Sokkal szebben mutat ráncolva, amihez szintén dupla szélességgel érdemes számolni. A hosszúság pedig annak függvénye, hogy milyen módon helyezzük fel a vitrázsfüggönyt, illetve mekkora az ablak magassága.

Feltehetjük alulra, felülre vagy két csíkban is. A vitrázsfüggöny magassága az ablak méretein kívül az egyéni esztétikai érzékünkön múlik.

Ezeket az alapvető szabályokat érdemes betartani, amikor függönyt vásárolunk. Ha ezeknek megfelelően járunk el a mérés során, tökéletes darabja lesz otthonunknak az új csodaszép függöny.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.