nő

A változókor minden hölgy életében elérkezik egyszer. Kinél előbb, kinél később, ez teljesen egyedi, nem lehet előre megjósolni. Mint ahogy azt sem, hogy kit mennyire viselnek majd meg a vele járó tünetek.

De vajon honnan tudhatjuk, hogy elérkezett az idő, beléptünk a menopauza kapuján? A testünk mint mindig, most is a tudtunkra adja, nekünk csupán figyelni kell a jelzéseit. A legárulkodóbb tünetek pedig a következők.

1. Hőhullámok, izzadás

Ez talán az egyik leggyakoribb és sokak számára legkellemetlenebb velejárója a változókor időszakának. Amikor egyszer váratlanul, a semmiből hirtelen intenzív melegségérzet önt el, egy pillanat alatt izzadni kezdesz, majd pár perc múlva ahogy jött, úgy el is múlik az egész.

A legrosszabb, hogy ezek a hőhullámok bárhol, bármikor jelentkezhetnek, sokszor az éjszaka közepén ébredsz fel rájuk. Bár elsőre ijesztő lehet, mégsem kell megijedni, ugyanis ez a menopauza természetes velejárója, a hormonok változásának következménye.

Mivel a legtöbb problémát az ösztrogén nevű hormon szintjének csökkenése okozza, ezért érdemes természetes, fitoösztrogéneket tartalmazó ételeket és étrend-kiegészítőket fogyasztani. Ha a hormonegyensúly helyreáll, a panaszok is csökkennek.

2. Változások a havi ciklusban

A változókorba lépve lezárul a termékeny időszak, ami a havi ciklus megszűnésével jár. A menstruáció eleinte a kamaszkori évekhez hasonlóan rendszertelen lesz, majd a vérzés mennyisége is csökken, végül teljesen megszűnik. Mindez viszont akár évekig is eltarthat.

Addig is meg kell barátkozni a gondolattal, hogy az eddig kiszámítható és rendszeres ciklus felborul, és alkalmazkodni ehhez az új helyzethez.

3. Gyakori hangulatváltozások

Egyik nap imádod az életet, és mindent rózsaszínben látsz, máskor pedig ahhoz sincs kedved, hogy kikelj az ágyból, és jaj annak, aki hozzád szól, vagy csak csúnyán néz rád… Az efféle hangulatingadozások a menopauza természetes velejárói, szintén a hormonok “játékának” a következményei.

Sokan szarkasztikusan a “nők elsárkányosodásának” nevezik ezt az időszakot, és ha őszinték akarunk lenni, van benne igazság. Az érintettek sokszor saját magukon sem tudnak eligazodni, nem csoda, ha a környezetük sem tudja mire vélni a viselkedésüket.

A természetes hormonpótlás azonban ilyenkor is segíthet, illetve nagyon sokat nyomnak a latban az életmódbeli tényezők is: amennyire csak lehet, csökkentsd a stresszt, és végezz minél több pihentető, relaxáló tevékenységet, amivel javíthatsz a közérzeteden!

4. Memóriaproblémák

Már sokadszorra felejtesz el dolgokat, és ez az őrületbe kerget? Nem vagy egyedül, a nők nagy része tapasztalja ezt a változókorban. Ám nem érdemes bosszankodni miatta, inkább a megoldásra kell koncentrálni.

Minden fontos dolgot jegyezz fel magadnak, állíts be emlékeztetőket a telefonodban, írj fel mindent színes cetlikre, ragaszd ki jól látható helyekre… Millió ilyen módszer létezik, amivel észben tarthatod a teendőidet.

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.