e-robogó

Az elmúlt évtizedben közvetlen szemtanúi lehettünk a városi közlekedés megújulásának. A növekvő népesség és a szűkös közlekedési infrastruktúra miatt ugyanis egyre égetőbb kérdéssé vált a hatékony és környezetbarát közlekedési módok előtérbe helyezése.

Míg az úttörő reformok középpontjában eleinte a személygépkocsik álltak, azt tapasztaljuk, hogy mára már az e robogó is egyre nagyobb szeletet kér magának a tortából. És kap is!

Magyarországon is egyre többen hódolnak az elektromos közlekedésnek

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint, az elektromos járművek eladása gyors ütemben növekszik, és 2023 végére minden idők legmagasabb szintjét éri majd el.

Magyarországon is szépen nyomon követhető ez a folyamat: 2023 júniusának végén már több mint 41 ezer tisztán elektromos autó volt forgalomban (egy év alatt nagyjából 50%-al nőtt a számuk), és a „zöldrendszámosok” száma együttesen meghaladta a 74 ezret.

2022-es adatok szerint, az elektromos robogók a közlekedés „csupán” 2%-át tették ki, viszont ez az arány abszolút felfelé ívelő tendenciát mutatott idén.

Átalakulóban az erőviszonyok

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, az új motorok értékesítésén belül az elektromos motorok aránya mára elérte a 10%-ot! Ez jelentős ugrást jelent a korábbi évekhez képest, és a tendencia egyértelműen az elektromos hajtás felé mutat.

Nemzetközi szinten is nagy események történtek: a világ második legnépesebb országában, Kínában már a nagyvárosokból ki is tiltották a belsőégésű motorokat, ami alapvetően a légszennyezés és zajkibocsátás csökkentése érdekében történt.

Szerencsére hazánkban is egyre több szó esik erről a témáról, hiszen a régitípusú benzines robogók károsanyag-kibocsátása és zajszennyezése többszörösen meghaladja az autókét! Ha pedig a benzines robogót „párbajoztatjuk” az e robogóval, nem is kérdés, a kettő közül melyik kerül ki győztesként, mint a zsúfolt városi közlekedés tökéletes alternatívája.

Ez a trend azonban nemcsak a környezeti szempontokat érinti. Az e-robogók terjedésével párhuzamosan a városi infrastruktúra is átalakul. Több városban megjelentek a kifejezetten elektromos robogóknak kialakított parkolóhelyek, töltőállomások, valamint a közlekedési szabályok is alkalmazkodnak a megváltozott igényekhez.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.