házi veréb

A házi veréb (Passer domesticus) egész Európában, Észak-Afrikában, valamint Ázsia nagy részén elterjedt madarunk, melyről talán nem is gondolnánk, hogy közeli rokonságban áll a szövőmadarakkal. Ugyan hazánkban még gyakori, Nyugat-Európában jelentősen megfogyatkozott az állománya.

Kedveli az ember közelségét, gyakran találkozhatunk vele a lakott területeken, és természetesen nem hiányozhat télen a madáretetőt sűrűn látogató madarak közül sem. Nem ritka, hogy csapatosan, szinte az egész napot az etető és a cinkegolyók közelében töltik.

A házi veréb hangja:

A házi veréb, kb. 14-18 cm hosszú, testtömege 24-38 gramm, szárnyfesztávolsága 21-26 cm. Tömzsi madár, mellkasa széles, kerekded feje a testéhez képest viszonylag nagy. A hím és a tojó tollazata eltérő, utóbbi valamivel kisebb is.

A hím házi veréb fejének eleje és a fejtető középső része barnásszürke, a szemtől kezdődő és a halántékon keresztül a tarkóig húzódó széles sáv szürke.

házi veréb

Házi veréb hím / Kép forrása: Pixabay.com

Hasi oldalának egyéb alsó részei fehér, az oldalak felé hamu szürkés árnyalatúak, míg farktollai sötétbarna színűek. Szeme barna, csőre fekete, de télen inkább szürke, és csak a hegye sötét.

A tojónak nincsenek fekete tollsávjai és szürke koronája. Testének felső részei és feje barna színezetű, sötétebb csíkokkal tarkítva palásti részén és szeme fölött egy jellegzetes halvány sáv húzódik.

házi veréb

Házi veréb tojó / Kép forrása: Pixabay.com

A test alsó része szürkésbarna árnyalatú. A tojó csőre barnásszürke, a költési időszakban sötétebbé válik. A fiatal példányok tollazata a tojók tollazatára hasonlít.

Nagyrészt a fűfélék és gabonafélék magjaival táplálkozik, időnként azonban rovarokat is fogyaszt, fiókáit, nagyobb részt állati eredetű táplálékkal, rovarokkal eteti. Évente két alkalommal, nem ritkán háromszor is költ, fészkét változatos helyekre építi, a B-típusú mesterséges odút is szívesen használja.

házi veréb

Kép forrása: Pixabay.com

Fákon, bokrokon, állattartó telepek közelében, gólyafészkek alsó részeiben, településeken a házak ereszeiben, tetőtereiben, egyaránt fészkel, gyakori, hogy csoportosan költ. Gömb alakú, fűszálakból és szénából álló, tollakkal bélelt fészkét épít.

A fészekalj általában 2-7 tojásból áll, a fiókákat nagyrészt a tojó eteti. A házi veréb Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.