házi rozsdafarkú

A házi rozsdafarkú (Phoenicurus ochruros) rendkívül gyakori énekesmadarunk, Európa nagy részén és Ázsiában egyaránt megtalálható, Északnyugat Afrikában is fészkel.

Rövidtávú vonuló, a telet a Mediterráneumban tölti, enyhébb teleken áttelelő példányait is megfigyelhetjük. Kora tavasszal, hóolvadás után szinte azonnal megjelenik a Kárpát-medencében.

Karcsú testű, egyenes tartású madár, jellegzetességét jelentő, rozsdavörös farkát sűrűn rezegteti. Testhossza 13-14,5 cm, testtömege 13-19 gramm, szárnyfesztávolsága 23-26 cm.

házi rozsdafarkú

Házi rozsdafarkú hím / Kép forrása: Pixabay.com

A hímek és a tojók tollazata valamelyest eltér egymástól, valamint a földrajzi hely függvényében is lehetnek eltérések a tollazat színében.

Nyáron a hímek feje és melle matt fekete színű, hátuk sötétszürke, szárnyfoltjuk fehéres, hasuk világosabb szürke. Tollazatuk ősszel világosabb, szárnyfoltjuk alig látszik. A tojó tollazata barnásabb árnyalatú.

házi rozsdafarkú

Házi rozsdafarkú tojó / Kép forrása: Pixabay.com

A házi rozsdafarkú elsősorban állati eredetű táplálékkal, rovarokkal és pókokkal táplálkozik, időnként repülő rovarokat is zsákmányul ejt. Az őszi vonulás idején bodzabokrok bogyóit is szívesen fogyasztja.

A házi rozsdafarkú hangja:

Bár meglehetősen félénk, ideges mozgású kis madár, mégsem idegenkedik az ember közelségétől, városokban és kisebb településeken is fészkel, a természetben, a köves, sziklás élőhelyeket részesíti előnyben. A C-típusú mesterséges odút is szívesen használja fészkelésre.

A házi rozsdafarkú általában évente kétszer, áprilisban és júliusban költ, időnként harmadik költés is előfordul. A fűszálakból és gyökérdarabokból álló, tollakkal és szőrökkel bélelt fészket a tojó építi, igaz a fészkelőhelyen a hím jelenik meg először.

házi rozsdafarkú

Fiatal házi rozsdafarkú / Kép forrása: Pixabay.com

Az első fészekalj jellemzően 5, míg a második többnyire 4 tojásból áll. A fiókákat a szülők közösen etetik, a fészket általában 14-17 naposan hagyják el. A fészek elhagyását követő napokban, nagyon gyengén, vagy egyáltalán nem repülnek, ilyenkor a sűrű cserjék ágai között rejtőzködnek.

A Magyar Madártani Egyesület a házi rozsdafarkút és a kerti rozsdafarkút választotta az “év madarának” 2004-ben. Magyarországon a házi rozsdafarkú védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.