szalakóta

Az Eleven nevű szalakóta még 2016-ban kapott színes gyűrűt Apaj térségében, de a „A szalakótavédelem a Kárpát-medencében” elnevezésű LIFE projekt keretében egy műholdas jeladót is kapott „ajándékba” az MME projekt munkatársaitól.

Ezzel a mindössze 5 grammos jeladóval azóta képesek nyomon követni a madarat, amely nagyon értékes adatokkal szolgál a fajt kutató szakembereknek. – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület friss beszámolójában.

Eleven mindig Dél-Nyugat Afrikában, a Kalahári-medencében telel, Botswana területén, és területhűségét bizonyítva mindig Apaj térségében költ. Ötödik útját teljesítette a 2020/21-es téli időszakban történt telelése után, amellyel világrekorder az Európában jelölt szalakóták között.

Jeladója időnként nem ad jelet, nem kevés izgalmakat okozva az őt követő embereknek. Eleven útját az alábbi oldalon lehet követni: https://satellitetracking.eu/inds/showtable.

Idén kicsit későn tért vissza, hiszen eddig mindig májusban (május 4, 15, 18, 27) érkezett haza, de ez a szélsőséges időjárási körülmények között sok szalakótára és egyéb hosszú távú vonuló madarunkra is jellemző.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: MME.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.