havasi partfutó

A havasi partfutó (Calidris alpina) Észak-Amerika és Eurázsia északi részének jelentős részén gyakori, a tundrák, tengerpartok és lápok fészkelőmadara. Magyarországon rendszeres tavaszi és őszi átvonuló, a leggyakoribb partfutó.

Sokszor akár ezer madarat is számláló csapatait, a lecsapolt halastavakon, szikes tavakon, elöntéseken és zátonyokon figyelhetjük meg. Európai állományát sérülékenynek tartják. A telet Nyugat-Európa és Afrika partjai mentés vészeli át.

A kifejlett havasi partfutó testhossza 16-20 cm, szárnyfesztávolsága 38-43 cm, testtömege 35-60 gramm. Nászidőszakban hasán, egy nagy fekete folt található, télen barnásszürke. Feje, háta és szárnyai világosbarna árnyalatúak, sötétebb mintázattal.

Táplálékának nagy részét a rovarok, apró rákok, férgek és puhatestűek teszik ki, de időnként apró magvakat is fogyaszt. Fészkét, mely növényi anyagokból áll a víz közelébe építi, fészekalja jellemzően 4 tojásból áll.

A 20-21 napig tartó kotlás során a szülők felváltva ülnek a tojásokon. A fiókák fészekhagyók, 25 napos pedig már képesek repülni. A havasi partfutó Magyarországon védett természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Dave Curtis / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.