védelem a hő ellen

Egyszer, ha a hideg télnek és a kellemes tavasznak vége szakad, megérkezik a régóta várt nyár. Ez a gyönyörű évszak, ahol élvezhetjük a napsütést akár a strandon, a hegyekben vagy otthon a saját kertünkben. De egy hosszú nyári nap után sokszor pihenni szeretnénk otthon. A túl meleg tetőtéri szobák nem igazán alkalmasak erre. De a tetőablak kiegészítők a segítségedre lehetnek.

Ha nézegeted a piacot rengeteg kültéri és beltéri tetőablak kiegészítővel találkozhatsz. Előbbi a tetőablak redőnyöket foglalja magában, melyek többféle dizájnban és színben állnak rendelkezésünkre, utóbbi pedig a belső rolókat, reluxákat stb. De vajon melyik biztosítja a belső terek leghatékonyabb védelmét a forró nyári napokon? A FAKRO tetőablak gyártó vállalat készített erről egy részletes beszámolót.

Az elemzés első fázisán belül felépítettek 10 azonos kutatószobát, melyek napfénynek való kitettsége megegyezett. A hőmérsékletet számos helyen mérték a szobákban, szigorúan 1 méterrel a padló felett. A teszt zárt tetőablakokkal és különböző kiegészítőkkel zajlott.

A kutatás egyértelműen demonstrálta, hogy a tetőablak külső árnyékolók (redőnyök, hővédő rolók) a leginkább alkalmasak hővédelem szempontjából. A belső árnyékolók is képesek erre csak sokkal kisebb hatékonysággal, az ő szerepük inkább a dekoráció és a beszűrődő napfény szabályozása.

A kutatás megmutatta, hogy az összes tetőtéri ablakot fel kellene szerelni külső hővédőkkel, mint a redőny vagy a hővédő roló annak érdekében, hogy eredményesen tudjunk védekezni a túlmelegedés ellen.

Ha a hővédő képességet, az árat és a könnyen felszerelhetőséget vesszük figyelembe, a legjobb döntés a külső hővédő roló lehet. A kutatásból az is kiderült, hogy ez a roló 8-szor hatékonyabb a hővédelem szempontjából, mint a belső árnyékolók.

A hővédő roló célja nem csak a hő elleni védelem, de javítja az UW hőátadási együtthatót és csökkenti a hőveszteséget a hideg napokon. Sőt mi több, ez az árnyékoló beengedi a fényt, rajta keresztül kiláthatsz, viszont a kintiek nem láthatnak be hozzád.

A legjobb az, ha külső és belső kiegészítőkkel is felszereled a tetőablakaid. A külső hővédő véd a túlmelegedés ellen, a belső roló pedig szuperül mutat és szabályozza a fény beáramlását.

Kép forrása: Fakro.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.