elektromos autózás

Annak ellenére, hogy magasabb áron lehet hozzájutni, mégis egyre népszerűbbek az elektromos autók. Ez a megoldás az elmúlt években nagyon sokat fejlődött, és nincs is talán már olyan autógyártó, akinek ne lenne a kínálatában legalább egy elektromos meghajtású modell.

Persze akadnak, akik még mindig szkeptikusan viszonyulnak ehhez a megoldáshoz, és nem értik, miért is kellene elektromos hajtást választaniuk, hiszen korlátozott hatótávú, és a töltése is időigényesebb. Lássuk, milyen érvek szólnak mégis az elektromos autózás mellett – írja a gumiabroncsakciok.hu

Amiért megéri elektromos autót választani

  1. Nem szennyezi a levegőt: az elektromos autók nem szennyezik közvetlen módon a levegőt, hiszen az elektromos meghajtásnak köszönhetően nincs károsanyag-kibocsátás, mint a benzin vagy dízel autók esetében. Emellett az elektromos áram előállítása ma már túlnyomó részt környezetbarát módon történik. Egyre többen használnak napelemet, és a hazai áramtermelés közel ötven százaléka atomenergiából származik, amely nem jár légszennyezéssel.
  2. Csökken a zajszennyezés: az elektromos autók lényegesen csendesebben, mint belső égésű motoros társaik. Emellett ma már számos olyan abroncs is van, amelyet kifejezetten elektromos autókra gyártottak. Ezek a gumik jellemzően A minősítéssel bírnak a zajszint tekintetében, tehát rendkívül csendesek. Érdemes olyan abroncsot vásárolni, amelyet kifejezetten elektromos autókra fejlesztettek ki, hogy még inkább csökkenteni tudjuk a zajszennyezés mértékét.
  3. Otthon is tölthető: bár a tölthetőség sokszor ellenérvként szokott felmerülni, nem árt tudni, hogy az elektromos autók otthon is tölthetőek, vagyis lehet, hogy időigényesek, de éjszakai is van rá lehetőség, így reggel a maximális hatótáv áll a rendelkezésünkre. Az autó munkaidő alatt is tölthető, tehát az sem feltétlen okoz gondot, ha ingáznunk kell. Az otthoni töltés pedig lehet teljesen ingyenes, ha valamilyen alternatív megoldást használunk, mint például a napelemek .
  4. Alacsonyabb fenntartási költség: egyrészt a napelemek segítségével akár ingyen is tölthetjük az autó, másrészt, ha erre nincs lehetőség, akkor is lényegesen gazdaságosabb az árammal történő töltés, mint a tankolás a benzinkúton. De nemcsak a töltés/tankolás kérdésében számíthatunk kedvezőbb árakra, hanem a karbantartás esetében is.
  5. Kisebb a meghibásodás kockázata: mivel az elektromos autókban nincs önindító, nincs turbó, nincs kettős tömegű lendkerék, nincs váltómű, nincs kipufogó rendszer, nincs kardántengely stb., ezért ezek nem is hibásodhatnak meg. Lényegesen kevesebb az úgymond mozgó alkatrész, ennek köszönhetően pedig lényegesen kevesebb alkatrész romolhat el. Emellett olajcserére sincs szükség, ami amellett, hogy jelentősen csökkenti a ártalmatlanítandó fáradt olaj mennyiségét, még a fenntartási költségeinket is csökkenti.
  6. Ingyenes parkolás: Budapesten, manapság már több megyeszékhelyen a zöld rendszámmal ellátott autók ingyen parkolhatnak. Az önkormányzatok ezzel is ösztönözni szeretnék a hazai autósokat az elektromos autók használatára.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Zöld

Comments are closed.