gyurgyalag

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén rendszeresen költ 15 pár gyurgyalag.

A gyurgyalag az egyik legszínpompásabb madárfajunk. Hasa és mellrésze kékeszöld, dolmánya és feje gesztenyebarna, vállfoltja és torka aranysárga. A dél-afrikai telelőhelyeiről április végén, május elején érkezik vissza.

Telepesen fészkel, lösz- és homokfalakban, homokbányákban, csatornák, mélyebb árkok falában alakítja ki a költőüregét. Az üreg hossza a két métert is meghaladhatja. Fészekalja 6-7 tojásból áll, melyeken mindkét szülő kotlik.

A fiókák 20-22 nap kotlást követően kelnek ki és körülbelül 30 napig maradnak a költőüregben, ekkorra röpképessé válnak és kirepülnek. A gyurgyalagok tápláléka főként nagyobb termetű rovarokból, darazsakból, szitakötőkből, lepkékből és méhekből áll.

Cserebökényben csak néhány alkalmas költőhely található, ezek állapota is évente változik. Az idén jó évük volt a gyurgyalagoknak, a szokásosnál több pár kezdett költésbe.

A fiókák kirepülését követően, augusztusban már nagyobb csapatokban láthatjuk a vonulásra készülő gyurgyalagokat. Augusztus végén, szeptember elején indulnak el Afrikába.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: KMNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.