hangyák

Az okok, amelyek miatt a hangyák megjelenhetnek a lakásban nagyon sokfélék, ráadásul az évszaktól és a háztartási szokásoktól függően változhatnak. Bármennyire is próbálkozunk, mindig lesznek bizonyos helyzetek, amelyek inkább kedveznek a megjelenésüknek és az elszaporodásuknak.

A hangyák megjelenésének egyik fő oka az élelmiszer, ami például a tányéron és a munkalapon marad, esetleg azok a finomságok, amik nem kerültek be a hűtőbe.

A higiénia hiánya szintén olyan ok, amely kedvez a fekete hadseregnek: a kenyérmorzsák a padlón, a szemetesben felhalmozódott ételmaradékok, a padlóra ragadt folyékony anyagok mind olyan források, amelyek vonzzák ezeket az állatokat, és kellemetlen helyzetekhez vezethetnek.

A hangyák tömeges jelenlétének másik oka a tavasz és a nyár érkezése, amikor a kedvező időjárás miatt hamarabb elszaporodnak, így nagyobb valószínűséggel találkozunk velük, éppen ezért kiemelten fontos az eurokartevoirtas.hu szerint a hangyairtás szakértővel.

Hogyan szabaduljunk meg tőlük?

Egy hangyakolóniát találni a konyhában egyáltalán nem vonzó. Adunk tippeket arra, hogy sikeresen visszavegyük az irányítást az otthonunk felett:

  • A lakásban lézengő egyedeket rovarölő spray-vel vagy hangyák irtására kifejlesztett aeroszolos spray-vel öljük meg.
  • A kolóniához használjunk hangyacsalikat.

Ne helyezzünk csalétket olyan területekre vagy azok közelébe, amelyeket rovarölő szerrel kezeltünk, mert a permetezett területeken átvonuló hangyák elpusztulhatnak, mielőtt esélyük lenne a csalétket visszavinni a kolóniához, tehát a fészek épségben marad. Valamint soha ne permetezzünk rovarölőszert a hangyacsalikra, mert akkor nem fogják megenni.

A hangyák elkerülésének legjobb módja, ha eltávolítjuk azokat a dolgokat, amelyek vonzzák őket, például a kiömlött folyadékokat, morzsákat, piszkos edényeket és szabadon hagyott ételeket.

Tippek a hangyák távol tartására

Takarítsuk fel a kiömlött ételeket és italokat. Tároljuk az élelmiszereket légmentesen záródó edényekben. Próbáljunk meg nem hagyni piszkos edényeket a mosogatóban.

Az édes élelmiszerek, például a méz és a lekvár ragadós üvegeit mindig töröljük le egy ronggyal, mielőtt a szekrénybe tennénk. Rendszeresen seperjük és mossuk a padlót, különösen az étkezőhelyiségekben.

A hangyákat vonzza a víz, ezért tartsuk szárazon a lakást, beleértve a mosdókat is. Zárjuk le a repedéseket és réseket, hogy megakadályozzuk a bejutásukat. Használjunk rovargátló terméket az ajtók és ablakok körül, hogy távol tartsuk a betolakodókat.

Érdemes kiemelni, hogy ezek az élőlények nagyon szeretik a kutyaeledelt. Mivel a hangyák előszeretettel táplálkoznak a házikedvencünk kosztjából, fontos, hogy csak akkor tegyünk a tálba, amikor etetési idő van.

Ha ez gyakorlatilag nem lehetséges, próbáljuk meg az állateledeles tálakat egy valamivel nagyobb, vízzel teli tálba helyezni. Ezzel olyan árkot hozunk létre, amelyen a hangyák nem tudnak könnyen átkelni.

A cél a kolónia leküzdése

Valójában egy hangya átlagos élettartama mindössze néhány hét, a hangyakolóniák azonban generációkig élnek, mert folyamatosan újratermelik a populációjukat, ezért a fészket kell támadnunk.

A hangyákat vonzza az élelmiszer, ami azt jelenti, hogy a legtöbb beltéri hangya a konyhában található. Helyezzünk hangyacsalikat a konyha, a kamra, az étkező és olyan helyiségek közelébe, ahol valószínűleg táplálkozni szoktak.

A csalikat úgy tervezték meg, hogy bevonzzák az állatokat. Miután a hangyák megeszik a csalit, visszatérnek a fészekbe, és továbbadják a csalit a hangyakirálynőnek és a többieknek, elpusztítva az egész kolóniát.

Ha tehát látjuk, ahogy a csali körül sétálgatnak, akkor ne öljük meg őket, hiszen először vissza kell menniük a fészekbe. Adjunk időt a terméknek, hogy kifejtse a hatását, hogy tényleg megszabaduljunk a hangyáktól a konyhában és az egész házban.

Ellenőrizzük a lakás gyenge pontjait

A hangyák távoltartásának legjobb módja az, ha megnehezítjük a belépést. Tömítsük el a repedéseket, különösen azokat, amelyek a konyhába vagy a kamrába vezetnek. Zárjuk le az ablakokat, ajtókat, mivel ezek a leggyakoribb bejutási pontok szoktak lenni. Ugyanide tartoznak a nyitott terek, a szellőzőnyílások és a csövek is.

Repülő hangyák a házban – hogyan kerüljük el őket?

A repülő hangyák, ahogyan a nevükből is következtethetünk könnyedén berepülnek az otthonunkba. Ezek a hangyák nyáron nem annyira gyakoriak, de tavasszal és ősszel gyakran elhagyják a fészket, hogy újat alapítsanak.

Ezeket egy kicsivel nehezebb kiirtani, mivel a legtöbb rovarölő szert a röpképtelen hangyákra fejlesztették ki, úgyhogy kénytelenek leszünk más típust is vásárolni.

Összességében a hangyák otthoni megjelenésének elkerülése érdekében, különösen, ha földszintről van szó, ahová könnyebben bejutnak, fontos figyelembe venni a következő ajánlásokat.

Higiénia, rend és tisztaság, a házban lévő hozzáférési helyek, például a lyukak és repedések lezárása(szilikon, ragasztó, gitt vagy vakolat segítségével), valamint a ház bejáratainak permetezése.

Ha pedig semmi sem működik, akkor érdemes profi segítséget kérni, hogy biztosan megszüntessük a problémát.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.