kis őrgébics

A Körös-Maros Nemzeti Park fákkal, bokrokkal tarkított, nyílt pusztáinak, kisparcellás szántóföldjeinek egyik jellegzetes madárfaja a kis őrgébics. A korán elvonuló fajok közé tartozik, augusztus végéig rendszerint az utolsó példányok is elindulnak az afrikai tájak felé.

A kis őrgébics évente egyszer költ. A tojó és a hím fűszálakból, gyökérdarabokból, együtt építi a virágzó növényekkel díszített fészket. A fiókanevelésre alkalmas élőhelyeken előfordul, hogy egymás közelében több fészekalj is található.

A fészkekben 5-7 tojás van, melyeken csak a tojó kotlik, a hím a közelben őrködik és vadászik. A fiókákat mindkét szülő eteti.

A kis őrgébics rovarokkal, kisebb részben apró rágcsálókkal táplálkozik, zsákmányát általában egy kiemelkedő pontról, bokorról, oszlopról vagy villanyvezetékről figyeli ki. Vadászata közben gyakran szitál, azaz egy helyben repülve lebeg kiszemelt zsákmánya felett.

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén, az egykori tanyatelkeken maradt bokros-fás foltokban és a pusztai delelőerdőkben gyakori költőfaj a kis őrgébics.

Csaknem 50 pár költése ismert, több helyen 2-3 pár, laza csoportban építi meg a fészkét és neveli fel a fiókáit. Az idén a cserebökényi gulyaálláson, közvetlenül a szállás melletti fészekből is sikeresen kirepültek a fiókák.

A Kis-Sárréten is stabil a kis őrgébics állománya. Az utóbbi évek átlagában ez a védett és a kapcsolódó Natura 2000-es területeken 22-27 pár között mozgott. Az idei év azonban ismeretlen okok miatt szerényebb költési eredményeket hozott, eddigi felmérések alapján 16 pár költ a területen.

A költőhely megválasztása továbbra sem változott, elsősorban utak, dűlőutak mentén, pusztai környezetben lévő fasorokban költ, különösen kedveli az akácos állományokat, ahol cserjéket is talál.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon a szokottnál kevesebb kis őrgébics költött idén, így itt 10 pár fészkelése került felmérésre. Mennyiség szempontjából hasonlóan alakult az év a Csanádi pusztákon is, ahol 11-13 pár költése valósult meg. A napokban már a kirepült fiatalok is szem elé kerülnek.

A Körös- és a Maros-ártér nem a legtipikusabb élőhely a faj számára, mindösszesen 3 pár kis őrgébics fészkelést detektáltak. A Kígyósi-pusztán az utóbbi években általában tíz alatt volt a költőpárok száma. Az idén sem alakult ez másképp: 7-8 pár nevelte fel fiókáit.

Hamarosan útra kelnek, ugyanis a kis őrgébicsek a korai vonulók közé tartoznak, vonulásuk már augusztus közepén megkezdődik. Szakaszosan indulnak el és nem csapatosan, hanem inkább családokban, esetleg kisebb, laza csoportokban.

A hónap végéig mindannyian elhagyják hazánkat, szeptemberben már nem találkozhatunk velük. Későn, április végén, május elején térnek vissza afrikai telelőhelyükről.

Kép forrása: KMNP.hu / Szerző: Őze Péter

Forrás: KMNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.