gyöngybagoly

A gyöngybagoly (Tyto alba) világszerte elterjedt bagolyfaj, a templomtornyok, padlások, állattartó telepek, magtárak rejtett életű madara. Főként a nyílt mezőgazdasági területek részesíti előnyben, emiatt kötődik az emberi jelenléthez, a zárt erdőkben és 3 000 méter tengerszint felett jellemzően már nem találkozhatunk vele.

Európai állománya csökkenő tendenciát mutat, ennek elsődleges oka a tanyasi, extenzív mezőgazdálkodás csökkenése, és a külterjes állattartás csökkenése. További veszélyező tényezőt jelent a faj számára az utakon történő gázolás, a másodlagos mérgezés és a nyestek predációja is.

Magyarországon két alfaja figyelhető meg. A sárgás, narancssárgás mellű alfaj gyakoribb, míg a fehér mellű alfaj igen ritka, többnyire a Dél-Dunántúlon fordul elő, a két alfaj kereszteződései is előfordulnak.

A gyöngybagoly testhossza 33-35 cm, szárnyfesztávolsága 85-93 cm, testtömege 240-350 gramm. Közepes termetű, karcsú testű, hosszú szárnyú és lábú bagolyfaj. A szív alakú arcfátyol, melyről könnyen megismerhetjük, a gyöngybagolyfélék családjának jellegzetes vonása. Szív alakú arca világos, szeme sötét színű. Tollazata hamvasan lágy, finoman „gyöngyözött”, pettyezett.

Táplálékának nagy részét a pockok, cickányok és egerek teszik ki, időnként kisebb termetű énekesmadarakat is zsákmányol. Fészekaljának nagyságát jelentősen befolyásolja a mezei pocok állománya. Évente többnyire egyszer költ, táplálékban gazdag években előfordul másodköltése is.

Gyakran költ elhagyott épületek padlásain, templomtornyokban, de a mesterséges költőládákat is elfoglalja. Fészekalja általában 4-9 tojásból áll, melyeken a 30-34 napig tartó kotlás során, a tojó ül. A fiókákat a tojó eteti a hím által hordott élelemmel.

A fiatal madarak kéthónapos korukban repülnek ki, teljesen önállóvá további egy hónap múlva válnak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1985-ben „Az év madarává” választotta. A gyöngybagoly Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.