gyerekülés

Egy szülőnek a legfontosabb feladat a gyermeke egészsége és biztonsága. Nem csak az otthoni napi tevékenységek idején, hanem az autós utazások során is a szülőnek kell vigyázni rá. Ehhez pedig szükség van egy jó minőségű gyerekülésre.

Természetesen ennek kiválasztása sem egy egyszerű feladat, hiszen nagyon sok szempont szerint kell mérlegelni a vásárlást. Sajnos sok esetben vétlen félként veszünk részt egy balesetben, ezért kell mindig a lehető legbiztonságosabb megoldást alkalmazni.

Milyen tényezők alapján válasszunk a gyerekülések közül?

Feleljen meg a szabványoknak. Ez a legfontosabb. Jelenleg két típusú gyerekülés árusítható hazánkban amelyeknek meg kell felelnie a szabványoknak:

  • ECE R44/04
  • ECE R129 (i-Size szabvány)

A legújabb idei évi szabályozás szerint, a gyerekülések gyártását szabályozó legmagasabb biztonsági előírások betartását irányozza elő a gyártóknak. Ennek az a nem titkolt célja, hogy olyan gyerekülések kerüljenek le a gyártósorokról, amelyek nagyobb védelmet nyújtanak akkor is, ha az ütközés oldalról érkezik és amelyekben a gyerekek a menetiránnyal háttal, minél hosszabb ideig ülhetnek.

Mivel tartalmaz többet az új szabvány?

A gyerekülések osztályozása nem testsúly, hanem testmagasság alapján osztályozzák. 15 hónapos korig nem utazhat a baba szemben a menetiránnyal. Csak ISOFIX rendszerben rögzíthető a gyerekülés. Az ütközéses teszteket nem csak menetiránnyal szemben és menetiránynak háttal végzik, hanem az oldalról érkező ütközésre is tesztelik az ülést. A törésteszt bábukat nyolcszor annyi szenzorral végzik, mint eddig.

A biztonsági övvel rögzíthető gyereküléseknél előfordulhat, hogy a szülő nem megfelelően rögzíti a gyerekülést, ez pedig komoly kockázatot okozhat. Az R129-es szabvány azonban kötelezővé teszi az ISOFIX rögzítést, így megszünteti ezt a kockázatot.

Honnan tudhatjuk, hogy a gyerekülés megfelel a szabványnak?

Minden gyerekülésen kell lenni egy narancssárga színű megfelelőségi címkének, ez az ECE címke, amiről leolvasható, hogy a szabványnak megfelelő az ülés, hogy milyen autóba lehet rögzíteni, melyik csoportba tartozik az ülés, a testsúly és a maximális tömeg van megadva, és az Y, ami az 5 pontos heveder rendszerre utal.

Az E betű jelzi, hogy átment a megfelelőségi eljáráson, a betű melletti szám az ország kódja. A szabvány igazolása a 04 azonosító, a gyártó neve és címe, a vonalkód, és a gyerekülés egyedi azonosítója.

Milyen a méretezése a gyerekülésnek az új szabvány szerint?

A gyerekülés akkor tudja ellátni a feladatát, és megóvni a gyereket az ütközésnél, ha az ülés megfelelő méretű. A gyereküléseket 10 kategóriába sorolják újszülött kortól 12 éves korig. Vannak átfedések a kategóriák között, hogy könnyebb és egyértelműbb legyen a megfelelő méret kiválasztása.

Amennyiben szeretnénk beszerezni egy biztonságos gyerekülést, a fullbaby.hu webáruházban autósülés gyerekeknek nagy választékából válogathatunk.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy a legfontosabb szempont a gyerekülés kiválasztásánál, hogy a megfelelő méretű és biztonságú, a szabványnak megfelelő legyen a gyerekülés és, hogy ezt a rajta lévő ECE címke is megfelelően igazolja.

Kép forrása: Istockphoto.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.