gólyatöcs

A gólyatöcs (Himantopus himantopus) mintegy öt alfaja a világ szinte összes kontinensén megtalálható. Hazánkban rendszeresen fészkelő madár, főként a  szikeseken, nedves réteken, elöntéseken és belvizeken figyelhetjük meg.

Európai állománya stabil, a Magyarországon költő párok száma ingadozó, a természetes szikes tavak védelme elengedhetetlenül szükséges az állomány stabilizálásához. Vonuló, a telet a trópusi Afrikában tölti, március-áprilisban érkezik meg, a többség pedig már augusztusban elhagyja hazánkat.

Nagyrészt vízirovarokat és más gerincteleneket szedeget össze a víz színéről és a partról. Hosszú lábai segítségével mélyebbre gázol, mint más partimadarak. Rendkívül kedves külsejű kis madár, szinte olyan mintha egy kicsi gólya lenne. Erre utal spanyol neve (cigenuelá), ami gólyácskát jelent.

A kifejlett gólyatöcs testhossza 35-40 cm, szárnyfesztávolsága 67-83 cm, testtömege pedig 150-210 gramm. A nászruhás idősebb hímek szárnya fényes-fekete, tarkójuk és a fejoldaluk fekete színű. Az öregedő madár fején a fekete részek egyre kisebbek, a melltollakon rózsaszínű árnyalat jelenhet meg.

A tojó a költési időben felül feketésbarna, fényes csillogás nélkül, feje és tarkója fehér. Lába hosszú és vékony. A fiatalok lába sárgás-piros, csak fokozatosan válik téglavörössé. Évente egy fészekaljat nevel, azonban a fészekalj megsemmisülése esetén pótköltéssel próbálkozhat.

A kopár, sekély vízborítású helyek fészkelőmadara, hazánkban sokszor a gulipán társaságában költ. Laza telepeket alkot, máskor egyesével fészkel. Fészekalja többnyire 3-5 tojásból áll, fiókái 25-26 nap kotlás után kelnek ki a tojásokból.

A fiókák egy hónapos korukban már képesek repülni, de szüleikkel még ezután is összetartanak. A gólyatöcs Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2019-ben „Az év madarává” választotta.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Agustín Povedano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.