füsti fecske

A füsti fecske (Hirundo rustica) Európában általánosan elterjedt, Ázsiában, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában is költő, apró testű, villámgyors röptű madárfaj. Vonuló madár, az európai állomány, Afrikában vészeli át a telet.

A kifejlett füsti fecske testhossza 17-19 cm, szárnyfesztávolsága 32-34 cm, testsúlya 16-22 gramm. Tollazata nagyon mutatós, feje és háta kékesfekete színű, hasa világos, vöröses árnyalattal, mellénye és homloka élénkrozsdaszínű.

A torokfoltot fekete torokszalag választja el a testaljtól. Farka villás, és ahogy idősödik a madár, úgy válik egyre hosszabbá és vékonyabbá, alsó részén pedig néhány fehér toll is megjelenik. A fiatal madarak színei halványabbak, farkuk szélesebb.

A füsti fecske, repülő rovarokkal, legyekkel táplálkozik, szinte minden repülő rovart képes zsákmányul ejteni, ami nem túl nagy. Előnyben részesíti az állatok közelségét, mivel ezek környezetében sok a táplálékául szolgáló légy és egyéb rovar.

Az ember által készített épületek teljesen megváltoztatták fészkelési szokását. Korábban barlangokban és sziklafalakon költött, addig ma már szinte kizárólag épületeken fészkel. Istállókban és tanyaépületeken is szívesen megtelepszik. Sárból és növényi részekből összetapasztott fészke felülről nyitott, melyet általában az épületek belső részeiben épít meg.

A füsti fecske hangja:

Évente kétszer költ, nagyon ritkán megfigyelhető harmadik költés is, fészekalja legtöbbször 4-6 tojásból áll. A tojásokat a tojó naponta rakja le, a 14-16 napig tartó kotlást az utolsó tojás lerakását követően kezdi meg.

A fiókanevelés ideje 20-21 nap.  A kirepülést követően a fiatal füsti fecskék egy ideig még visszajárnak éjszakázni a fészekbe, időnként előfordul, hogy segédkeznek a második fészekalj felnevelésében is.

A füsti fecske állománya meglehetősen ingadozó, az utóbbi évtizedek adatai inkább a lassú, de folyamatos csökkenés irányába mutatnak. Ennek egyik oka, hogy lakóházakról gyakran leverik a madarak fészkét, pedig fecskepelenkák felhelyezésével minimálisra csökkenthető a lepotyogó ürülékek által okozott kellemetlenség.

Az állomány ki van téve a szélsőséges időjárásnak is.  Sárgyűjtő helyekkel és műfészkekkel segíthetjük a megtelepedését. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1982-ben, 1983-ban és 2010-ben a füsti fecskét „Az év madarává” választotta a hazánkban élő többi fecskefajjal együtt.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Aleksander Kaasik / Licence: CC BY-SA 3.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.