fürj

A fürj (Coturnix coturnix) Eurázsia jelentős részén elterjedt madárfaj, a legkisebb európai tyúkalakú. Egyedülálló abban a tekintetben, hogy a tyúkalakúak közül egyedüliként vonuló madár, a telet Európa déli, és Afrika északi részén vészeli át. Hazánkban az áprilistól októberig terjedő időszakban figyelhető meg.

Igen óvatos, rejtőzködő életmódot folytató madár, jelenlétét általában jellegzetes hangja árulja el, melyet vonulásakor, akár még a közparkokban, kertekben is hallhatunk. Mezőgazdasági területeken, száraz gyepeken bárhol előfordulhat, a parlagokat, gyomos szántókat, gyümölcsösöket szintén kedveli.

A kifejlett fürj testhossza 16-18 cm, a szárnyfesztávolság 32-35 cm, testtömege 75-135 gramm. A hím kicsit kisebb, mint a tojó. Nyaka és begye rozsdabarna árnyalatú, fehér foltokkal, fekete pettyekkel díszített. Háta vörhenyesbarna, finom fekete mintázattal, alsó teste fehéres-sárga színű, csőre szürke, lába rózsaszín.

A fürj hangja:

Nagyrészt növényi táplálékkal, magokkal, bogyókkal, zsenge hajtásokkal, kisebb részt állati táplálékkal, rovarokkal táplálkozik. Fiókái fokozatosan térnek át a magevésre eleinte csak rovarokat esznek.

Évente két-három alkalommal költ, a kakas territóriumot tart, ahol több tyúkkal is párosodhat. Fészekalja jellemzően 9-13 tojásból áll. Fészkét a növényzet közé rejti, a talajba kapart mélyedésbe készíti.

A 16-17 napig tartó kotlás során a tojó egyedül ül a tojásokon, a hím a fészek közelében őrködik. A fiókák fészekhagyók, a kikelés után szinte azonnal elhagyják a fészket, 20 napos korukban már teljesen röpképessé válnak.

A fogolyhoz hasonlóan állománya megsínylette a mezőgazdaság átalakulását, a vegyszeres növényvédelem miatt mérgezések is előfordulnak, főként a mediterrán vidékeken a vadászat is veszélyezteti. A fürj Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ján Svetlík / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.