fülemülesitke

A fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon) a nádiposzáták családjába tartozó, a többi rokon fajtól elérően rövidtávú vonuló madár. Hazánkban márciustól októberig tartózkodik, a legkorábban érkező nádiposzátánk, a telet a Mediterráneum nádasaiban vészeli át.

Nevét, énekének fülemülére emlékeztető kezdőstrófájáról kapta. A kifejlett madarak testhossza 12–13 cm, szárnyfesztávolsága 15–17 cm, testtömege 10-17 gramm. A felnőtt madár homloka és a fej teteje fekete, ez kihangsúlyozza a tarkó felé kiszélesedő szemöldöksáv fehér árnyalatát.

Dolmánya, háta, oldala és mellkasa vörösesbarna színű, a dolmányon fekete csíkos. A torok, a has és a szárnyak alsó fele fehér, a farok vörösesbarna-fekete. A barnás-fekete szárnyfedők és kézevezők felülről vörös, alulról fehér csíkosak. A fiatalok a felnőttekhez hasonlók, de több bennük a vörös árnyalat.

A fülemülesitke hangja:

A fülemülesitke legnagyobb számban a Fertő-tavon és az izsáki Kolon-tavon él, de kis számban sokfelé előfordul. A nagy kiterjedésű, keskenylevelű gyékénnyel kevert avas nádasokat részesíti előnyben, ahol olyan összetettebb ökoszisztéma alakul ki, amely megteremti számára a megfelelő táplálékbázist nyújtó élőhelyet.

Táplálékát a szúnyogok, árvaszúnyogok, vízi legyek, és más vízi rovarok valamint ezek lárvái jelentik. Évente kétszer költ, első költése áprilisban, míg a második júniusban van. Fészekalja általában 3-6 tojásból áll, melyeken a tojó 13-15 napig kotlik.

A nádasban található anyagokból, például virágokból, nádból, gyékényből és sásból álló, pehelytollakkal bélelt fészkét, a vízfelszínhez közel, az évek során lehullott, összetöredezett nádra, zsombékokra építi, emiatt érzékeny a költés közben jelentkező vízszintingadozásra.

Nagy területhűség jellemzi, legyen szó akár fészkelőterületéről, akár telelőterületéről. Magyarországi állományát az öreg nádasok, gyékényesek aratása, a mocsarak szétdarabolódása, feltöltődése veszélyezteti. A fülemülesitke Magyarországon védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Imran Shah / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: MME; Termeszetbolond.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.