fogpótlás

Az érintettek körében felmerülhet a kérdés, hogy a mi a teendő cisztás fog esetében? Valóban el kell távolítani? Sokan afféle misztikumként gondolnak rá, az igazság az, hogy hétköznapi szóhasználattal gennyzacskót jelent, ami gyulladás következtében jön létre.

Mitől alakulhat ki ciszta?

Okozhatja a fog elhalása, túlterhelés, a nem megfelelően elvégzett gyökértömés vagy akár a fog csiszolása is. Ezek következtében kialakul a kis gennyel telt képződmény, amely folyamatosan növekszik, és mérhetetlen pusztítást végez a környező csontban és fogakban.

Szerencsére van mód az orvoslására, a legrosszabb forgatókönyv szerint is, hiszen a Halász Klinika szakemberei tartós fogpótlást kínálnak. De azért ne szaladjunk ennyire előre.

Egy ilyen helyzetben a mielőbbi felismerés kulcsfontosságú, viszont röntgen nélkül ez nem igazán lehetséges. A nagyon apró ciszták pedig csak CT-felvételen észlelhetők. Éppen emiatt, sok esetben évek múltával kerülnek csak felfedezésre, amikor más célból készíttetünk egy felvételt.

Figyelmeztető jel lehet (persze már előrehaladottabb cisztáknál) a tompa fájdalom, ami leginkább rágás során jelentkezik. Mindez okolható a fog mozgathatóságáért is, de előfordulhat vissza-visszatérő pattanás szerű képződmény. Ebből magától is genny ürül, de ezt kinyomva, mérséklődik a fájdalom, mivel a genny ürülése után csökken a nyomás a cisztában.

Megeshet, hogy a ciszta nem is vált ki fájdalmas panaszokat, azonban a szervezetünkre nézve mindenképpen probléma, ugyanis így alakulnak ki a gócbetegségek. A baktériumok szétszóródásával testünk bármely pontján panaszokra lehetünk figyelmesek.

Akár olyan formában, hogy súlyosbodik egy meglévő rendellenesség, vagy nagyobb mértékű hajhullást tapasztalunk, esetleg vese-, szív- és érrendszeri problémák lépnek fel.

Mi lehet a megoldás?

Ez az állapot súlyosságától függ, egyes esetekben a gyökérkezelés, míg sajnos van amikor menthetetlen a fog, ilyenkor az eltávolítása jelenti az egyetlen megoldást, majd az implantátummal történő pótlás.

Nem kell elkeseredni akkor sem, ha utóbbira kerülne sor, ugyanis az említett Halász Klinikán élen járnak az implantológiai kezelésekben, és az akár életre szóló fogpótlásokkal megélhetjük a teljes gondtalanságot.

Létezik megoldás, csupán specialistákat kell választani, akik készséggel segítenek. A modern fogászati eljárások, a folyamatos fejlődés, az aprólékosan kidolgozott lépések, a magas minőségű alapanyagok és műszerek mind hozzájárulnak a gyönyörű végeredményhez.

Persze nem hiányozhat a szakértelem, a többéves tapasztalat és rutin sem. Amiről pedig oly sokan megfeledkeznek: a kölcsönös együttműködés is döntő.

Rendszeres fogászati szűrés

Elengedhetetlen, hogy bizonyos időközönként részt vegyünk a fogászati szűrővizsgálaton, hiszen így nagy eséllyel elkerülhetők a járulékos panaszok, például a cisztás gócbetegség létrejötte. Az idő mindig ellenünk dolgozik, ezért a megelőzésre, és az időben történő felismerésre kell helyezni a fókuszt.

Kép forrása: Shutterstock.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.