fenyőrigó

A fenyőrigó (Turdus pilaris) Észak-Európában és Észak-Ázsiában, kelet felé a Léna-folyó vonaláig fészkelő madárfaj, mely Délnyugat felé terjeszkedik. Magyarországon, csak nagyon kis számban költ, elsősorban a nedvesebb élőhelyeket választja költőhelyül, árterekben, ligeterdőkben, valamint a középhegységekben fészkel.

Igazán nagy számban télen figyelhetjük meg, amikor is, az észak-európai állomány, jelentős része hazánkba érkezik, hogy átvészelje a telet. A fenyőrigók legnagyobb csapatait tél végén láthatjuk, amikor útra kelnek fészkelőhelyeik felé.

A kifejlett madarak testhossza 25-26 cm, szárnyfesztávolságuk 39-42 cm, testtömegük 80-120 gramm, jellegzetes tollazatukról viszonylag könnyen azonosíthatók.

fenyőrigó

Kép forrása: Pixabay.com

A hím fenyőrigó háta gesztenyebarna, hasa fehér, feje hamuszürke árnyalatú, farka fekete, míg melle és oldalai rozsdasárgák, hegyes, háromszög alakú sötétbarna foltokkal díszítve.

A tojók hasonló megjelenésűek, mint a hímek, palástjuk azonban barnásabb, koronájuk pedig keskenyebb fekete központi sávokat tartalmaz. Torkuk és begyük tollazata halványabb árnyalatú, és kevesebb, kisebb pettyekkel díszített.

A fiatal fenyőrigók halványabb tollazatúak és kevésbé markánsan jelenik meg csíkozásuk és pettyeik sem túl feltűnők. Felnőttkori tollazatuk az első vedlés után alakul ki.

A fenyőrigó étrendje rendkívül változatos, tavasszal és nyáron, főként rovarokkal, földigilisztákkal és csigákkal táplálkozik, míg télen gyommagvakat, valamint terméseket fogyaszt. Kedvelt eledele a kökény, a vadszőlő, a galagonya, a csipkebogyó, és a boróka termése is.

A fenyőrigó hangja:

Évente egyszer, esetleg kétszer költ, 5-6 tojásból álló fészekalja általában április végére válik teljessé, a fiókák többnyire már június elejére kirepülnek. A fára épült fészek helyének kiválasztását, valamint a fészek megépítését a tojó végzi.

A kotlás általában 13-14 napig tart, a szülők közösen etetik a fiókákat, melyek a tojásból való kibújás után két héttel hagyják el a biztonságot jelentő fészket. A fészek elhagyása utáni néhány napban a környékbeli fák ágain ülnek, ekkor még etetik őket szüleik. Később szétszéled a család.

A fenyőrigó Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.