fenyőpinty hím tél

A fenyőpinty (Fringilla montifringilla), hazánkban rendszeres vendégnek számító, Észak-Európa és Észak-Ázsia területén elterjedt pintyféle. Magyarországban nagy számban vonul át, leggyakrabban a madáretetők környékén, városi parkokban más magevő énekesmadarakkal alkotott vegyes pintycsapatban figyelhetjük meg a szeptembertől áprilisig tartó időszakban.

Jellemzően néhány tíz egyedet számláló csapatokban vonul és táplálkozik, inváziós teleken időnként a több ezres, vagy akár több tízezres példányszámot is elérheti egy-egy csapat nagysága.

fenyőpinty hím nyár

Fenyőpinty hím (nyári tollazat) / Kép forrása: Flickr / Szerző: ImAges ImprObables / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Bogyókkal és magvakkal táplálkoznak, fő táplálékukat a lucfenyő magjai és a bükkfa magtermései jelentik. A fiókákat viszont csak rovarokkal etetik. A fenyőpinty 14 cm testhosszú, 25-26 cm szárnyfesztávolságú látványos tollazatú madár. A hímek testtömege 19-30 gramm, míg a tojóké 17-27 gramm.

fenyőpinty hím tél

Fenyőpinty hím (téli tollazat) / Kép forrása: Flickr / Szerző: Kev Chapman / Licence: CC BY 2.0

A hím és a tojó tollazata eltérő, utóbbié jóval egyszerűbb. A hímek feje és tarkója nyáron, kékesfekete árnyalatú, míg télen tarka, szürke és sárgásbarna színű. Csőrük télen fekete, nyáron sárga.

fenyőpinty tojó

Fenyőpinty tojó / Kép forrása: Flickr / Szerző: Allan Hopkins / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A hazánktól északabbi tájakon fekvő költőhelyén, a fenyvesekben, nyíresekben és ártéri erdőkben költ. Fészkét mohából és zuzmóból építi, és termésbolyhokkal, valamint szőrökkel béleli.

Évente egyszer költ, fészekalja általában 6-7 tojásból áll, melyeken csak a tojó kotlik, miközben a hím eteti. A fenyőpinty Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

A fenyőpinty hangja:

Képek forrása: Flickr / Szerző: ImAges ImprObables / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Kev Chapman / Licence: CC BY 2.0; Flickr / Szerző: James West / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Allan Hopkins / Licence: CC BY-NC-ND 2.0;

Forrás: MME

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.