téli fagyok

Az elmúlt hónapokban a főtéma a hírekben a rezsiárak alakulása volt. Sokunkban megfogalmazódott az aggodalom, hogy vajon házunk, illetve lakásunk felkészülten fogadja-e az új korszakot vagy túl magas árat fizetünk azért, mert nem történt meg időben a fűtéskorszerűsítés.

Természetesen kisebb praktikákkal, a lakóépület helyes használatával sokat faraghatunk a költségeken, de a teljes körű biztonságot a fűtéskorszerűsítéssel együtt tudjuk elérni.

Muszáj takarékoskodni?

Én megfordítanám a kérdést. Akarunk takarékoskodni? Talán nem is olyan nagy gond, hogy mostanában az energia a középpontba került. Hiszen eddig fel sem fogtuk, mekkora kincs, el sem gondolkoztunk azon, hogyan lehetnénk kevésbé pazarlóak.

Természetesen mindig is voltak, akik különösen odafigyeltek arra, hogy felesleges energiát ne használjanak, viszont bőven akadtak olyanok is, akik nem tisztelték meg a bolygónkat és az energiaforrásait. Már pedig ezek végesek, ezért ez lehet a jó oldala annak, hogy rákényszerülünk arra, hogy figyelmesebben járjunk el ebben a kérdésben.

Az energiaspórolás kérdése tehát nem csak egy muszáj, hanem egy helyes döntés, ha a saját magunk és utódaink érdekeit nézzük.

Mit értünk fűtéskorszerűsítésen?

A fűtéskorszerűsítés családi házban számos gócpontot ölel fel. Sajnos mindegyik nagyobb beruházás, ugyanakkor megéri, mert nem csak a rezsiköltségeken tudunk faragni, hanem környezettudatosabban élünk és nem utolsósorban ingatlanunk értékét is megnöveljük.

Házunk vizsgálatánál először a nyílászárók minőségét kell feltérképeznünk, hiszen az ablakokon múlik, hogy a házunkat vagy inkább az utcát fűtjük. Intő jel lehet, ha magas a fűtésszámlánk, mégis kellemetlen hideg fogad minket otthon. Érdemes felülvizsgálni, hogy a szigetelés megfelelő mértékben és módon került-e beépítésre.

Amennyiben hiányzik, mihamarabb pótolni kell. További probléma szokott lenni az elavult gázkazánok használata. Mind a nyílászárók, mind a gázkazánok hatalmasat fejlődtek az elmúlt évtizedben, érdemes ezért a jótékony újdonságokat figyelembe venni, amikor fűtéskorszerűsítésre törekszünk.

A megújuló energia is a segítségünkre siet

Napjainkban egyre népszerűbb a bolygónk adta lehetőségeket kihasználni. Természetesen ez is nagy beruházás, ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy a természetes erőforrásokat kiaknázhassuk. Az új házak építésénél nem véletlenül különösen közkedvelt a napelem-hőszivattyú kombináció alkalmazása.

Apró ötletek, tippek, praktikák az energiaspóroláshoz

További apró lépésekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy energiát takarítsunk meg. Amennyiben nem tartózkodunk a helyiségben, mindig kapcsoljuk le az összes villanyt! A háztartási munkákat érdemes összehangolni. Választhatunk olyan recepteket a főzéshez, amelyeknek az alapja ugyanaz.

Vagy ha a sütőt akarjuk használni, szervezzük meg a teljes menüsort, akár már a következő napra is, s egyszerre akár több dolgot süssünk. Ne felejtsük el, hogy igazán jót hűvösebb helyen lehet aludni, ezért a hálószobában ne teremtsünk felesleges hőséget!

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.