fekete rigó

A fekete rigó (Turdus merula) Eurázsia nagy részén elterjedt énekesmadár, mely a sík, domb és hegyvidéki területeken, valamint jó alkalmazkodó képességének köszönhetően a városokban is megtelepszik. Csodálatos énekét így szinte bárhol hallhatjuk.

Éven át megfigyelhetjük, akár a kertben giliszta után kutatva a talajon, akár télen a madáretető környékén, más madarak társaságában. Táplálékát főként a giliszták és a lószúnyogok jelentik, míg a hidegebb időben a különféle cserjék, például a bodza, vadrózsa vagy galagonya termését fogyasztja.

fekete rigó

Fekete rigó hím / Kép forrása: Pixabay.com

Ha szeretnénk télen az etető közelébe csalogatni és segíteni számára, hogy átvészelje a telet, gyümölcsöt, zöldségeket, sajtot vagy túrót helyezzünk ki. Jó megoldást jelent, ha például félbevágott almát szúrunk a kertünkben található cserjék ágaira.

A fekete rigó testhossza 23,5-29 cm, szárnyfesztávolsága 34–38 cm, súlya 80–125 gramm. A hím és a tojó tollazata lényegesen eltér egymástól. A hímek külseje rendkívül elegáns, köszönhetően fekete, fényes tollazatuknak, mellyel szép kontrasztot alkot narancssárga csőrük és sárga színű pupilla körüli gyűrűjük.

fekete rigó

Fekete rigó tojó / Kép forrása: Pixabay.com

A tojó kevésbé feltűnő, tollazata barna színű, torka barnás-fehér árnyalatú, begyén halvány foltokkal, csőre sárgásbarna.  A fiatal példányok az első vedlésig mellükön erősebben, míg felső részükön halványan pettyezettek.

Az első éves hímek nagyon hasonlítanak a felnőtt hímekre, de csőrük sötétebb, pupilla körüli gyűrűjük halványabb, szárnyaik pedig inkább barnás árnyalatúak, a testüket fedő tollazat viszont már fekete árnyalatú.

A fekete rigó éneke:

A fekete rigó kiváló énekes, dalát főként nappal hallhatjuk, de városi környezetben, a mesterséges fény hatására időnként éjjel is énekel. Territoriális madár, a hímek februárban foglalnak revírt, melyet hangos énekükkel adnak a tojók tudtára.

Évente kétszer, időnként háromszor is költ. Lomberdőkben, erdőszéleken, bokros területeken, kertekben és parkokban is megtalálhatjuk fészkét, melyet a tojó épít gallyakból, fűszálakból és sárból, bokrokra, fákra, ereszcsatornákra, épületekre időnként a talajra.

fekete rigó

Kép forrása: Pixabay.com

A fekete rigó meglehetősen elővigyázatlan, ezért nem ritka, hogy megsemmisülnek fészekaljai, gyakori az is, hogy a tojásos fészekaljakat elhagyja, és máshol kezd költésbe. Általában 4-5, ritkább esetekben 6 tojást rak, a 14 napig tartó kotlás, az utolsó tojás lerakása után kezdődik.

A fiókák 12-13 napos korukban hagyják el a fészket, ezután teljes kifejlődésükig a fiatal madarakat a szülők etetik. A fiatal fekete rigók a szülőkhöz hasonlóan állati táplálékon nevelkednek, szüleik hernyókkal, gilisztákkal, bogarakkal etetik őket.

fekete rigó

Kép forrása: Pixabay.com

Az embereket a jó szándék gyakran arra készteti, hogy a fészket elhagyó, nem teljesen röpképes, gyámoltalannak tűnő rigó fiókákat hazavigyék, erre azonban nincs szükség, ugyanis a szülők jelzőhangjuk alapján megtalálják és etetik őket.

A második költéshez már akkor megkezdődik az új fészek építése, amikor az első költésből felcseperedő fiókák még etetésre, gondoskodásra szorulnak. Ha kevés a költésre alkalmas hely, ritkább esetben az első költésre épített fészket használja újra a tojó.

A 2015 év madara szavazáson a fekete rigó, a búbos banka és a vörösbegy mögött harmadik helyet ért el. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.