fekete harkály

A fekete harkály (Dryocopus martius), mely hazánkban a legnagyobb testű harkálynak számít, szinte egész Európában, Szibériában és Ázsia északibb részein Japánig költ, ugyanakkor Nyugat-Európából sok helyen hiányzik.

Magyarországon elsősorban a középhegységek bükköseiben költ, de a tölgyesekben, folyóárterekben, az alföldi erdőkben, sőt újabban a telepített nemes nyárasokban is fészkel. Állandó madár nagy területhűség jellemző rá.

A kifejlett fekete harkály testhossza 45-57 cm, szárnyfesztávolsága 64-68 cm, testtömege 250-300 gramm. A hím feje teteje vörös színű, a tojóknak csak a tarkóján található egy kis kiterjedésű vörös folt így különböztethető meg a két nem egymástól. A hím és a tojó tollruhája is fekete árnyalatú, csőrük és szemgyűrűjük halványsárga, nyakuk karcsú.

A fekete harkály hangja:

Táplálékát főként a fán lakó nagyobb hangyák, pajorok, lárvák és bogarak jelentik, melyek után a fa törzsén és a talajon is szokott kutatni. Évente egy alkalommal költ, odúját, melyet évről-évre újra használ és mélyít, kemény és puhafába egyaránt készíti, legtöbbször belülről korhadó fát választ.

Elhagyott odúiban időnként szalakóták és füleskuvikok is költenek. Fészekalja általában 4-5 tojásból áll, fészket nem épít, tojásait a vésés során képződő forgácsra rakja le. A 17-19 napig tartó kotlás során minkét szülő ül a tojásokon.

A fekete harkály fiókák, a többi harkálytól eltérően, teljesen csendben várják az élelmet, míg szüleik távol vannak. Az odút 25-30 nap múlva hagyják el, a szülők 2 hétig még gondoskodnak róluk, ezt követően szétszéled a család.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1997-ben és 1998-ban a fekete harkályt „Az év madarává” választotta a hazánkban élő többi harkályfajjal együtt. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: cesare dolzani / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.