fekete gólya

A fekete gólya (Ciconia nigra) Eurázsiában és Afrikában fészkelő, a fehér gólyánál ritkább madárfaj. Magyarországon legnagyobb állományai ártéri erdőkben találhatók, de idős bükkösökben és más nagy kiterjedésű, viszonylag zavartalan erdőkben is megfigyelhető.

Vonuló madár, a telet Afrikában vészeli át, nagy csapatai figyelhetők meg amint fő vonulási csomópontjuk, a Boszporusz felett elhagyják Európát. Étrendje rendkívül változatos halakból, kétéltűekből, hüllőkből, kisemlősökből és rovarokból áll.

Táplálékát erdei patakokban, időszakos elöntésekben, holtágakban, tavak mentén és nedves réteken szerzi. A fekete gólya, a fehér gólyánál valamivel kisebb termetű, testhossza 95-100 cm, szárnyfesztávolsága 145-155 cm, testtömege 3 000 gramm.

Tollazata fekete színű, az idősebb madaraknál arany, zöld, bíbor- és rézszínű fémes csillogással, hasoldala fehér. Csőre és lába az első évben zöldes, a második évben szürkés-vörös árnyalatú, a harmadik évtől, amikor ivaréretté válik, a költési időben élénkpiros, egyébként sötét barnásvörös.

Évente egyszer költ, fészekalja általában 3-5 tojásból áll. Nagyméretű gallyfészkét idős fák magasan lévő elágazásaiba építi. Bár rendkívül félénk, zavarásra érzékeny madár, gyakran erdészeti utak közelében fészkel, mivel berepülő folyosóra van szüksége.

A 30-35 napig tartó kotlás során a hím és a tojó felváltva ül a tojásokon, éjszaka a tojó ül. A fiókák két hónapig nevelkednek a fészekben, július tájékán repülnek ki. A fekete gólya Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.