fehér gólya

A fehér gólya (Ciconia ciconia) Európában és Ázsiában elterjedt, de élőhelyein egyre fogyatkozó madárfaj. Ez a hazánkban is rendkívül közkedvelt madarat több ország is nemzeti madarául választotta. Elterjedési területének számos vidékén meséket, regényeket ihletett.

Vonuló madár, Magyarországon márciustól szeptemberig figyelhető meg, a telet Afrikában vészeli át. A fehér gólya sorsa nagyban függ a falvakétól, ahol rendszerint fészkét építi, hazai állománya jelenleg csökkenő tendenciát mutat.

Számos veszély leselkedik erre a kedves madárfajra, táplálkozó helyeinek nagysága csökken, az áramütés veszélye más fajoknál jobban veszélyezteti, valamint az esetleges mérgezéseknek is ki van téve, mivel mezőgazdasági területeken szerzi táplálékának jelentős részét. Utóbbi, afrikai telelőhelyén még nagyobb problémát jelent.

fehér gólya

Kép forrása: Pixabay.com

A fehér gólya nagytestű madarunk, testhossza 100-115 cm, szárnyfesztávolsága 155-165 cm, a hím testtömege 2 610-4 400 gramm, míg a tojóké 2 275-3 900 gramm. Tollazata nagyrészt fehér színű, szárnyainak végeit fekete tollak borítják. Hosszú lába és hegyes csőre piros.

Ragadozó madár, sokféle állatfajt zsákmányol, rovarokat, halakat, kétéltűeket, hüllőket, kisebb emlősöket és madarakat egyaránt fogyaszt. Évente egyszer költ, de időnként előfordul pótköltés is, fészekalja általában 3-5 tojásból áll.

Fészkét legtöbbször emberi településeken építi, napjainkban főleg villanyoszlopokon költ, emiatt fokozottan ki van téve az áramütés veszélyének. A villanyoszlopok elterjedése előtt kéményeken, tetőkön és fákon fészkelt.

Fehér gólyák kelepelése:

Nagyméretű, tollakkal, szénával és szalmával bélelt, gallyfészket épít, melyet évről-évre újra használ és felújít. A hatalmas méretű fészekbe gyakran kisebb madarak, például verebek is beköltöznek. A szülők a 29-30 napon át tartó kotlás során, felváltva ülnek a tojásokon.

A fiókák kikelése után, a kezdeti időszakban az egyik szülő folyamatosan védi őket az időjárás szélsőségeitől és a ragadozóktól. A fiatal gólyák 8 hetes koruk után teszik meg a fészek körüli első repülésüket. Miután megtanultak önállóan táplálékot szerezni, csatlakoznak a vonulásra készülődő csapathoz.

A fehér gólyát, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1980-ban, 1981-ben, 1994-ben és 1999-ben is „Az év madarává” választotta. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Wikipédia

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.