szűrővizsgálat

Egészségügyi szakértők szerint a COVID-19 egyik legijesztőbb következménye az, hogy sokan nem végeztetik el az ajánlott egészségügyi szűrővizsgálatokat, pedig a rutinvizsgálatok (koleszterinszint és vérnyomás), valamint az olyan szűrővizsgálatok, mint a mammográfia, a kolonoszkópia és a méhnyakrákszűrés hatékony eszközök a betegségek korai felismeréséhez.

Miben segítenek a rendszeres egészségügyi szűrések?

A szűrővizsgálatok fontosak az egészség megőrzése szempontjából, mivel segítenek az egészségügyi problémák korai felismerésében és kezelésében.

 • Számos betegség, például a rák vagy a szívbetegségek, korai stádiumban jóval hatékonyabban gyógyíthatók.
 • A szűrővizsgálatok segítenek az egészségügyi kockázatok azonosításában, így időben lehetőség nyílik az esetleges beavatkozások, például az életmódváltás megkezdéséhez, a potenciális rizikófaktorok minimalizálásának érdekében.
 • Az egészségügyi problémák korai felismerése és kezelése segít elkerülni a komolyabb szövődményeket.
 • A korai stádiumban megkezdett kezelések általában kevésbé költségesek a későbbi szakaszban indítottakhoz képest.

Milyen vizsgálatokat ajánlott rendszeresen elvégeztetni?

Az ajánlott szűrések típusa és gyakorisága változhat a nem, az életkor, az egészségi állapot és a családi anamnézis alapján. A képalkotó diagnosztika vizsgálatai közül a felsoroltakra lehet szükség:

 • A mammográfia a mellrák szűrésére szolgál, a 30 évesnél idősebb nőknek pedig panaszmentesen is ajánlott kétévente elvégeztetni.
 • A kolonoszkópia segít a vastagbélrák korai felismerésében. Általában 50 éves kor felett ajánlott, a vizsgálati gyakoriság pedig az egészségi állapottól függ.
 • Az ultrahangvizsgálat segíthet a belső szervek, például a hasnyálmirigy vagy a vesék állapotának felmérésében. Az indok és a gyakoriság az orvos által javasolt szűrővizsgálatoktól függ.
 • A CT-vizsgálatok segítenek a különböző szervek és szövetek állapotának felmérésében, például a tüdő, a hasnyálmirigy vagy a vesék esetében.
 • Az MRI segít a lágy szövetek, például az agy vagy az izmok részletesebb vizsgálatában. Az orvos javaslatára és az egészségi problémák alapján rendszeresen is szükség lehet rá.
 • A DEXA-vizsgálat a csontsűrűség mérésére szolgál, és a csontritkulás korai felismerésére használják. Általában az idősebb korosztálynak vagy azoknak ajánlják, akiknél magas a csontritkulás kockázata.
 • A méhnyakrákszűrés kimutatja a méhnyak bizonyos rákos megbetegedéseit, valamint azokat a vírusos megbetegedéseket, amelyek a nőket a méhnyakrák nagyobb kockázatának teszik ki. A vizsgálatra évente kell sort keríteni.
ultrahang

Kép forrása: Freepik.com

Szűrések az Újbuda Medical Centernél gyorsan és megbízhatóan

Szeretnéd minél gyorsabban, sorban állás nélkül letudni a szükséges kivizsgálásokat? Kérj időpontot az Újbuda Medical Center magánklinika szűrővizsgálataira online vagy telefonon kényelmesen és egyszerűen!

Egészségügyi központunkban egyéb széleskörű diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat is igénybe vehetsz csekély várakozási idővel, kiemelkedő minőségben, udvarias, páciensközpontú hozzáállás mellett a legkiválóbb szakemberek közreműködésével.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.