proman consulting

Amióta az agilis projektmenedzsment nem kizárólag a szoftverfejlesztés területén hódít, egyre több cégnél van igény egy jó szakképesítéssel rendelkező Scrum Masterre. Ezen a területen lényegében bárki kipróbálhatja magát, de nagyon sokat számít, hogy a szakmához szükséges képességek elsajátítása hol és milyen körülmények között zajlik.

Érdekel, hogy pontosan milyen feladatai vannak a Scrum Mastereknek? Megismernéd, hogy mely készségek fejlesztésére van szükség ahhoz, hogy profi szakemberré válj? Amellett, hogy cikkünkben minden kérdésedre választ kapsz, azt is megtudhatod, hogy milyen szempontokat célszerű figyelembe venned, amikor Scrum Master képzést választasz.

A Scrum-módszertan jelentősége napjainkban

Egy cég sikeres működése (termékeinek, szolgáltatásainak népszerűsége) mindig azon áll vagy bukik, hogy milyen gyorsan képes reagálni a saját iparágában történő változásokra. Bár a Scrum keretrendszere a 90-es években került kidolgozásra, napjainkban lett csak igazán felkapott. A módszertan legfőbb célja, hogy a vállalatok rövid idő alatt tudják előállítani vagy továbbfejleszteni a termékeiket, ezzel is megelőzve a konkurens cégeket.

Ezért alakult úgy, hogy manapság már nem csak az IT-szektorban, de több más iparágban is egyre népszerűbb a Scrum-módszertan alkalmazása. Egy jól működő Scrum-csapat segítségével a legbonyolultabb projektek véghezvitele is gördülékeny folyamattá válik: a fejlesztési feladatok hatékonyságának növekedésével az ügyfélkapcsolatok stabilabbak, míg az eljárások kockázatmentesebbek.

proman consulting

Kép forrása: Freepik.com

Miért éri meg Scrum Master szakképesítést szerezni?

A Scrum Master egy kifejezetten összetett szerepkör. Ebből adódóan rengeteg pozitívuma van, amiket érdemes megismerni.

Sokoldalú képességfejlesztés

Mindenek előtt érdemes kiemelni, hogy a szakma elsajátítása közben rengeteg egyéni készség fejlődik, hiszen a projektek sikerét elsősorban az garantálja, hogy a Scrum Master:

  • milyen tanácsokkal látja el a csapat tagjait,
  • hogyan motiválja őket a minél hatékonyabb együttműködésre,
  • miként oldja meg a csapat munkája során felmerülő nehézségeket.

Ebből következik, hogy bár egy Scrum Master nem vezetőként, hanem a csapat szerves részeként van jelent a munka során, és fő feladata a csapat munkája során felmerülő akadályok elhárítása. Így a Scrum Masterek problémamegoldó és kommunikációs képességeik olyan szintre fejlődnek, amivel az élet több területén is boldogulni fognak.

Sikeres karrier, versenyképes fizetés

A mai vállalatok prosperáló működését elsősorban két terület befolyásolja: az online marketing és a projektmenedzsment. Nem véletlen tehát, hogy a cégek elsősorban olyan szakembereket szeretnek megfizetni, akik ezeken a területeken profi színvonalú munkát végeznek. Így Scrum Masterként nem csak az újonnan megszerzett képességekből lehet profitálni, de a versenyképes fizetésből is!

proman consulting

Kép forrása: Freepik.com

Változatos kihívások

Minden projekt egyedülálló folyamat; nincs kettő ugyanolyan. A változatos ügyfelek, a sajátos igények, az egyedi problémák eredményeképp a Scrum Masterek mindig új feladatokkal találják szemben magukat. Ennek köszönhetően nem kell attól aggódni, hogy a hosszú távú munkavégzés kiégéshez vezet – mindig lesz új a nap alatt.

A Scrum Master képzés kiválasztásának legfőbb lépései

Az agilis projektmenedzsment felvirágzásának köszönhetően ma már rengeteg Scrum Master képzés van. Ez a helyzetelőny azonban sokszor inkább hátrány, mivel megnehezíti a döntéshozatalt. A választás megkönnyítéséhez a következőket javasoljuk:

  • Keresd a személyre szabható tanfolyamokat! Egy jól összeszervezett képzési struktúrában egyszerre több lehetőség is biztosított. Ha például másik munka mellett szeretnél új szakmát szerezni vagy nem a fővárosban élsz, mindenképp olyan alternatíva mellett dönts, ami online, viszonylag rövid idő alatt elvégezhető.
  • Járj utána, hogy milyen szaktudású oktatóktól tanulhatsz! Akármilyen kecsegtető is egy ajánlat, ha a tanfolyamot tartó trénerek szakmai tudása megkérdőjelezhető. Tehát a választás egyik fő szempontja feltétlenül az oktatói csapat felépítése legyen!
  • Helyezd előtérbe azokat a lehetőségeket, ahol PMP-vizsgát is szerezhetsz! A Scrum Master szakmában az egyik legnagyobb elismerést a sikeres PMP-vizsga, azaz a PMI Agile Certified Practitioner nemzetközileg elismert agilis minősítés jelenti. Az ehhez szükséges ismeretek bizonyos helyeken beépíthetők az oktatási tananyagba.

Ha Scrum Master képzés, akkor Proman Consulting!

A Proman Consulting tanácsadó cég Scrum Master képzése gyors és egyedülálló alternatívát kínál a tanulni vágyók számára! Online és akár két nap alatt is elvégezheted, míg egy olyan oktatói csapattól tanulhatsz, aminek tagjai CAPM, PMP, PMI-PBA vagy PMI-ACP szakképesítéssel rendelkeznek.

A Proman Consulting által tartott tanfolyamkülönlegessége, hogy valósághű helyzetszimulációkon keresztül bepillantást nyerhetsz a szakma leggyakoribb kihívásaiba, aminek köszönhetően már a képzés közben jó visszacsatolást kaphatsz arról, hogy ezt a pályát valóban neked szánták-e.

Ha ez nem volna elég, akkor még azt is eláruljuk, hogy az anyagiak miatt sem kell aggódnod! Amíg a Proman Consultingnál nincs előre fizetési kötelezettség, addig elégedettségi garancia viszont van! Ha a képzés első napja után elégedetlen vagy az oktatás színvonalával, akkor később sem kell kifizetned. Kihagyhatatlan ajánlat, igaz?

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.