festés

Az otthoni festés nemcsak költséghatékony megoldás, remek kihívás és örömforrás is. Egészen más érzés olyan falak között lakni, amelyeket a mi munkánk tett széppé. Ezzel együtt a festés során több banánhéjon el lehet csúszni, ezért fontos az alapos felkészülés és az odafigyelés. Mikre figyelj oda?

1. Használd a megfelelő szerszámokat!

Megfelelő szerszám nélkül nem lehet jó munkát végezni. Szükséged lesz spatulákra a gletteléshez, egy hosszú szárú keféhez a fal portalanításához, a megfelelő teddykre (festőhenger) és még jó pár kiegészítőre.

A festőhengert az alkalmazott festék típusához kell választani; a rövidebb szőrű festőhengerek a sűrűbb, egyrétegű falfestékekhez valók, míg hosszabb szőrű társaikkal a hagyományos beltéri falfestékeket tudjuk felvinni.

2. Szánd rá az időt a szín kiválasztására!

Sajnos a fal színével könnyű mellélőni. A megfelelő szín függ egyfelől az ízlésünktől, a festendő beltér berendezésétől, megvilágításától, és a fal textúrájától (pl. fűrészporos tapéta) is. Nem érdemes tehát csak úgy rányúlni egy festékesvödörre a boltban anélkül, hogy ezeket a tényezőket figyelembe vettük volna.

A másik dolog, hogy ha időt szánunk a kiválasztásra, akkor ebbe belefér az inspirálódás is. Könnyen lehet, hogy egy olyan színnel leszünk majd a legelégedettebbek, amire első körben nem is gondoltunk!

3. A fal előkészítése kulcsfontosságú, ne hagyd ki!

Akármilyen jók is a mai modern festékek, a megfelelő előkészületek nélkül nem tudunk igazán jó eredményt elérni. A festésre alkalmas falban ki vannak egyenlítve a szintkülönbségek, azaz a repedések le vannak glettelve és utána le van csiszolva a fal, ezen túl a portalanítva is van.

Egy poros falra ugyanis nem tapad a festék, ezért színre festés előtt általában egy rétegben mélyalapozásra is szükség lesz. A mélyalapozó egy nagyon jól tapadó, pormentes felületet hoz létre.

festés

Kép forrása: Freepik.com

4. Ügyelj a megfelelő technikára!

Festeni nem ördöngösség, de vannak alapvető dolgok, amikre figyelni kell. A festés során függőlegesen, fentről lefelé haladunk, úgy, hogy a legfrissebb réteg egy vékony sávban átfedjen az előzővel. Nem szabad nagyon a falhoz nyomni a festőhengert, mert akkor megfolyhat a festék vagy mindenfelé fröccsenni fog a festék. Nyugodt, egyenletes mozdulatokkal haladjunk, hogy szépen, magától adja le a festőhenger a festéket!


elektromos festékkeverő

Elektromos festékkeverő / Kép forrása: Zákány Szerszámház

 

5. Ügyelj a festék egyenletességére!

Ez elsőre furán hangozhat – mire gondolunk itt? Arról van szó, hogy a bekevert festékben a pigmentek nagyobb tömegüknek köszönhetően egy idő után lesüllyednek a vödör aljára. Ezzel az a baj, hogy mivel a pigmentek adják a festék színét, így ha festés előtt nem keverjük fel eléggé a festéket, akkor egyenetlen színt kaphatunk.

Fontos tehát a festék folyamatos homogenizációja, keverése. Ezt manuálisan is elvégezhetjük, nagyobb felületek és festékmennyiségek esetén azonban nagy segítségünkre lehet egy keverőgép.

Reméljük, hasznosnak találtad a fenti tippeket – és sok sikert a lakásfelújításhoz!

Képek forrása: Freepik.com; Zákány Szerszámház

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.