kutya táplálkozás

Édesek, hűségesek, igazi társak. Nem mondtunk újdonságot ezekkel a jelzőkkel az ember legjobb barátairól. A kutyák, úgy tűnik, nem okozhatnak meglepetéseket, de ez csak a látszat. Még bőven akadnak információk, amik nem köztudottak.

Kutya baja, vagy mégsem?

Sajnos a kutyákat is sújtják azok a betegségek, amik jelen világunkban az emberek között népbetegségeknek, tömeges jelenségeknek számítanak. Ezzel bizony sokan nincsenek tisztában.

Így aztán az ételallergia, mint fogalom, már-már idegennek hathat a négylábúak birodalmában. Pedig nem az! Olyannyira nem, hogy az utóbbi években mind több és több kutya válik szenzitívvé.

A legtöbb problémát általában a csirkehús, a gabonafélék, különösen a glutén tartalmúak okozzák. Ez azért is rossz hír, mert a tápok nyolcvan százalékban ezekkel az összetevőkkel készülnek.

Viszont a gyártók észlelték a növekvő tendenciát, ezért a hipoallergén eleségek térnyerése mára már egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen. Szükség is van rájuk, ez kétségtelen, lévén az allergiás reakciók elkerülésére az egyetlen egy módszer a diéta.

Mik az árulkodó jelek?

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál sem egyformák a tünetek. Van, amikor a hasmenés-hányás az a tünetcsokor, ami a legbeszédesebb. De akad, amikor a bőr irritációja vagy a fülek gyulladása mutatja, hogy valami nagyon nincsen rendben.

Előbbi vakarózással jár, de nem olyan hétköznapi szinten. Konkrétan véressé, sebessé válhat a bőr, miközben a viszketési inger mit sem enyhül. Utóbbi orral is érezhető probléma, mert a gyulladt fülkagylóban általában a fülzsír jellegzetes szagot áraszt, és a színe sem normális.

Mindkét esetben lényeges a tünetek ellátása, viszont a legfontosabb a kiváltó ok megszüntetése. Ami az esetek jelentékeny százalékában vitathatatlanul a táplálkozási allergia.

Ugyan tápváltásnál ajánlott a fokozatosság a bélgyulladás elkerülése miatt, de intolerancia esetén az azonnali csere az, ami kifizetődő taktika. Minél előbb könnyebbülhet meg ugyanis az allergénektől terhelt szervezet, annál előbb múlhatnak el a kutyust kínzó tünetek.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.