samsung 8k tv

A 8K TV-k bölcs befektetésnek számítanak vagy pénzkidobás? Útmutatónkban elmagyarázzuk, hogy kifizetődő-e egy 7680 x 4320 pixeles síkképernyős TV vásárlása – és ha igen, akkor kinek.

Rendkívül gyorsan fejlődik a síkképernyős televíziók piaca: a Full HD eszközök szinte már elavultak, és a 4K TV-k már alapfelszereltségnek számítanak.

Még a 8K felbontású modellek sem jelentik már a jövő álmát, de már megérkeztek a jelenbe. Egy pillantás az interneten azt mutatja, hogy az olyan márka gyártók, mint az LG és a Samsung 55”-os, 8K kijelzős modelljei már elérhető áron megvásárolhatók.

Tehát meg kell ragadni a 8K televíziót, és a 4K eszközt a polcon hagyni?

Képpontok száma és az ülés távolsága

A 8K televíziók 7680 x 4320 pixel felbontást kínálnak. Több mint 33 millió pixelt nyújtanak, négyszer annyit, mint 4K TV-k 3840 x 2160 felbontással. Ezek viszont négyszeresére növelték a pixelek számát a full HD televíziókhoz képest (1920 x 1080, körülbelül 2 millió pixel). Ebből arra lehetne következtetni: minél nagyobb a síkképernyős TV felbontása, annál jobb a kép.

Végülis a pixelsűrűség nagyobb, ennek pozitív hatással kell lennie a részletek reprodukciójára. Az egyenlet azonban nem ilyen egyszerű. A lejátszott anyag minősége mellett a panel mérete, valamint a néző és a kijelző közötti távolság határozza meg, hogy milyen jól néz ki egy film vagy tévéműsor.

A különbség a Full HD és a 4K között óriási, és nagyobb távolságból gyorsan észrevehető. Például egy 50”-os, legfeljebb két méteres TV-n és egy 70 hüvelykes, legfeljebb három méteres televízión viszonylag könnyen belátható, hogy melyik kép nagyobb felbontású és ezért élesebb.

Ez sokkal nehezebb a 8K világban. Itt egy méternél közelebb kell kerülnie egy 55 vagy 65”-os eszközhöz, hogy a nagyobb pixelsűrűség összehasonlítható 4K eszközhöz képest egyáltalán észrevehető legyen. Senki sem ragaszkodik ennyire közel ülni a televíziója elé.

Ha három méter távolságra szeretne pihenni a kanapén, akkor a 8K TV-nek legalább 100”-os méretűnek kell lennie ahhoz, hogy érzékelje a kép javulását a 4K felbontáshoz képest.

Egy másik megjegyzés: a 4K valójában a 4096 x 2160 pixel felbontásra utal, de sok TV-gyártó a rövidítést az UHD-vel (Ultra High Definition) azonosítja, amely 3840 x 2160 pixelt jelent.

Hiányzik a natív 8K tartalom

A 8K televíziók egy kicsit több élességet és mindenekelőtt egy kis pluszt képesek előtérbe hozni. Azonban nemcsak nagyon közel kell ülnie a televízióhoz, hanem kiváló minőségű és natív 8K-s anyagot is el kell játszania.

És pontosan itt rejtőzik a következő probléma: Míg a 4K tartalom ma már nagyon elterjedt, és olyan streaming portálok, mint a Netflix, az Amazon Prime Video, a YouTube, az okostelefonok vagy a videokamerák, vagy a műholdas TV-n keresztül keltik életre, a 8K tartalmak viszont még nagyon ritkák.

Mi a helyzet a 8K-ra méretezéssel?

A 8K televízió szinte minden gyártója azt ígéri, hogy a gyors processzorok és a mesterséges intelligencia biztosítja, hogy az összes forrásból származó tartalom minden felbontással csaknem 8K felbontású legyen.

A vevőknek azonban nem szabad túl sokat várniuk ettől az úgynevezett felminősítéstől. A rossz képminőség általában nem válik jóvá, függetlenül attól, hogy a televízió felbontása 4K vagy 8K. Igen, minimális beállítás és optimalizálás lehetséges.

A mesterséges intelligencia segítségével a kiváló minőségű televíziók különösen hatalmas adatbázisokhoz férnek hozzá, milliónyi tárolt képpel a legkülönfélébb műfajokból, összehasonlítják azokat a meglévő tartalommal és megpróbálnak szelektív fejlesztéseket végrehajtani. Ezek azonban meglehetősen marginális jellegűek, és nem indokolják a 8K-s TV vásárlását.

A 8K TV legjobb alternatívája

Még akkor is, ha mindig a legújabb technológiát keresi és vásárlás közben játszik: Jelenleg nincs sok mondanivalója a 8K-s televízióba történő befektetésért.

Különösen azért, mert a felbontás csak döntő kép paraméter. Sokkal fontosabb számunkra a 4K vagy a 8K, mint a fekete és a HDR kijelző, a színerősség és a látószög stabilitása.

Ha választhat egy 4K TV-vel OLED technológiával és egy 8K TV-vel, amely körülbelül ugyanolyan drága (akkor valószínűleg az LCD technológiával való ár miatt), sokkal értelmesebb az OLED használata.

A legtöbb LCD-tévé (kivéve a jobb minőségű, közvetlen háttérvilágítást és sok tompító zónát tartalmazó készülékeket) meghibásodik a fekete kijelzővel.

Kép forrása: Samsung.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Tech

Comments are closed.