erdei pinty

Az erdei pinty (Fringilla coelebs) egész Európában, Kis-Ázsiában és Észak-Afrikában elterjedt pintyféle. Magyarországon az Alföldtől, a dombvidéken át, középhegységeink legmagasabb pontjáig előfordul. Erdők, fenyvesek lakója, de városi parkokban, fasorokban is egyre gyakrabban találkozhatunk vele.

Rövidtávú vonuló, néha áttelel. Az északkelet-európai állomány egy része Magyarországon vészeli át a telet, míg az itteni állomány a mediterrán térség nyugati részén telel. Az erdei pinty, nagyon díszes és változatos énekű, territoriális madarunk, a hímek erőteljes énekét  tavasszal és nyár elején gyakran hallhatjuk.

Az erdei pinty éneke:

A tojó valamivel kisebb a hímnél, a hím testtömege 20-29 gramm, míg a tojóké 18-27 gramm közötti. Testhossza 14-16 cm, míg szárnyfesztávolsága 24-29 cm. A hím erdei pinty homloka koromfekete, fejteteje, nyakszirtje kékes palaszürke. A szem környéke és pofája világos rozsdabarna, begye és melle vörhenyes.

erdei pinty

Erdei pinty hím / Kép forrása: Pixabay.com

Dolmánya vörhenyesbarna, felső háta és farcsíkja élénk sárgászöld. A test alsó része borpiros. Szárnyán a különböző színek sávokban váltakoznak: a középső szárnyfedőtollak fehérek, a két szélső kormánytoll szinte fehér, a többi szürke. A tojó egyszerűbb színezetű.

erdei pinty

Erdei pinty tojó / Kép forrása: Pixabay.com

Az erdei pinty elsősorban magevő, a táplálékát jelentő magokat és gyümölcsöket a talajról szedegeti össze. Időnként rovarokat is fogyaszt, fiókáit hernyókkal, bogarakkal és pókokkal eteti. Április végétől – kedvezőbb időjárás esetén április közepétől – június végéig két alkalommal költ.

A fészket, vízszintes ágakra, elágazásokra a tojó építi, a fészek mohából és zuzmóból áll, szőrrel és pihével bélelt. A hím hangos énekével védi a revírt. A tojó egymást követő napokon rakja le tojásait, általában 4-6 tojást rak, melyeken egyedül kotlik.

erdei pinty

Kép forrása: Pixabay.com

A költés ideje alatt a hím védi a területet és gondoskodik párja etetéséről. A fiókák általában a 13. napok kelnek ki, és 13-14 naposan hagyják el a biztonságot jelentő fészket. Az erdei pinty Magyarországon védett madár, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.