énekes rigó

Az énekes rigó (Turdus philomelos) eurázsiai elterjedésű madár, mely hazánkban is gyakori költőfajnak számít. Leginkább a sűrű aljnövényzetű elegyes erdőket kedveli, de parkokban és kertekben is számíthatunk költésére.

Rövid távú vonuló, néhány példány szinte minden télen hazánkban vészeli át a hűvösebb hónapokat, ilyenkor a lakott területek közelében, más rigófajokkal együtt figyelhetjük meg, a többség azonban a Mediterráneumban, főként Olaszországban telel.

Étrendje egészen változatos, főként gilisztákkal és csigákkal táplálkozik, de nem veti meg a hernyókat, lószúnyogokat és más rovarokat sem. Ősszel többnyire bogyókkal és gyümölcsökkel táplálkozik. Egyedi és változatos énekét élmény hallgatni.

Az énekes rigó éneke:

Az énekes rigó testhossza 23 cm, szárnyfesztávolsága 33-36 cm, testtömege pedig 65-100 gramm. Háta sötétes olajbarna árnyalatú, hasa és a torka fehéres színű, a mellen rozsdasárga, szív- és csepp alakú sötét foltozattal díszített. A szeme fölött világosodó szemöldökvonás látható, szárnya belül rozsdasárgás. Csőre és lába sárgásbarna.

Az április elejétől július végéig terjedő időszakban kétszer költ, de gyakori a pótköltés is a fiókák nagyarányú pusztulása miatt. Fűszálakból és vékony gallyakból álló, nyállal kevert pudvás fazúzalékkal kitapasztott fészkét fenyőfákon vagy sűrű bokrokon építi.

Fészekalja 3-6 darab élénk kékeszöld színű tojásból áll, melyeken nem található semmilyen minta, ez segít megkülönböztetni őket a fekete rigó tojásaitól. A tojó 12-13 napig kotlik, kikelés után a fiókák még 12-14 napig maradnak a fészekben, a szülők közösen etetik őket.

Az énekes rigó Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Frank Vassen / Licence: CC BY 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.