autó

A hagyományos meghajtású közlekedési eszközöket egyre inkább háttérbe szorítják az elektromos és hibrid verziók. Ez utóbbiak között egyre élesebb a verseny, ezért most részletesebben foglalkozunk azzal a kérdéskörrel, hogy az elektromos vagy hibrid járművek közül melyik éri meg jobban.

Elektromos autók típusai

Az elektromos járművek esetében sokan nem tudják, de nem csak az elektromos és hibrid verziókat különböztethetjük meg, hanem ezen belül több altípust is, amiknek persze megvannak a maguk előnyei és hátrányai is.

Alapjában véve az alábbi típusokat különböztethetjük meg:

  • tisztán elektromos járművek
  • full hibridek
  • plug-in hibridek

Tisztán elektromos járművek (BEV – Battery Electric Vehicle)

A tisztán elektromos járműveknél a hagyományos meghajtás helyett elektromotor végzi a meghajtást, amit egy nagy teljesítményű akkumulátor lát el energiával. Az akkumulátor külső forrásból tölthető, de fékezéskor vagy lejtmenetben is visszatöltődik belé a mozgási energiából keletkező elektromosság, ami felhasználható a következő gyorsításnál – ezt nevezik rekuperációs vagy regeneratív fékezésnek.

Autók esetében itt már nemcsak belső égésű motor nincs, hanem generátor, önindító, sebességváltó, kipufogó, turbófeltöltő és számos olyan alkatrész sem, ami a hagyományos autókban gyakran meghibásodik. Így minimalizálhatjuk a szerviz- és karbantartási költségeket.

Ugyanez elmondható az elektromos motorokról és robogókról, amiknél az alkatrészek az elektromos és robbanómotoros kerékpárokhoz könnyen beszerezhetők, ugyanakkor ritkán lehet rá szükségünk.

Full hibrid járművek (HEV – Hybrid Electric Vehicle)

A hagyományos vagy „öntöltő” néven is ismert verzió a legrégebbi hibrid típus, amely a hagyományos benzinmotoros meghajtás mellett egy kisebb méretű akkumulátorral és egy elektromotorral rendelkezik.

A teljesen hibrid autó képes akkumulátorról vagy belső égésű motorral, vagy épp mindkét meghajtást egyidejűleg használva közlekedni a pillanatnyi forgalmi helyzethez és a vezető igényeihez alkalmazkodva.

Az ilyen gépkocsit nem lehet külső áramforrásra csatlakoztatni, mivel az akkumulátor automatikusan feltöltődik fékezéskor, illetve motorfék üzemmódban. A full hibrid jármű az akkumulátor mérete miatt tisztán elektromos hajtással csak néhány, kb. 3-6 kilométeres távot tud megtenni.

Viszont ideális városi használatra, mivel az állandó gyorsulással és lassulással járó sok regeneratív fékezés következtében több villamos energia áll rendelkezésre az elektromos üzemmódban történő rövid távú közlekedésre.

Plug-in hibridek (PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicle)

A hálózatról tölthető, ún. plug-in hibrid autók jelentik a legegyértelműbb átmenetet a hagyományos és az alternatív technológia között. Felépítésüket tekintve hasonlóak a teljesen hibrid járművekhez, de a fő különbség, hogy külsőleg tölthető villamos energiával és fosszilis üzemanyaggal is képesek a megszokott teljesítmény mellett haladni.

Városi közlekedés során ezért egyáltalán nem szükséges beindítani a benzinmotort, hiszen ez a hatótáv lefedi egy átlagos autóvezető napi városi közlekedését. A ilyen hibridek további előnye, hogy a belső égésű motornak köszönhetően egy hosszabb utazásnál a hagyományos autókhoz hasonlóan használhatók.

Az ilyen típusú járművek használata azonban tudatosságot igényel, mivel, ha nem töltjük fel rendszeresen az akkut, akkor az csak plusz súlyt jelent, és a rosszul használt plug-in hibrid szén-dioxid-kibocsátása meghaladhatja egy azonos kategóriájú dízelmotoros gépjárművét, illetve a full hibridhez viszonyított ártöbblete nem térül meg.

Melyik éri meg jobban?

Természetesen az, hogy milyen elektromos hajtású jár,művet válasszunk nagyban függ a felhasználás jellegétől is. Városi alkalmi közlekedésre egy elektromos robogó is elegendő lehet, de ha többen magunkkal utaznánk a városban, akkor egy full hibrid, vagy elektromos jármű is tökéletes lehet.

Azonban ha nagyobb utak megtételét is tervezzük, akkor érdemes lehet elgondolkodni a plug-in hibridek használatán is.

Összegezve: Ma már főképp hosszútávon vizsgálva mindenképp megéri elektromos, vagy hibrid meghajtású járműbe fektetni pénzünket, hiszen az olcsóbb üzemeltetési költségek miatt jobban megéri fenntartani őket.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.