vörös vércse

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén ebben az évben is elvégezték a vörös vércse állomány felmérését. Ellenőrizték a mintegy száz kihelyezett költőládát, valamint a többi, vércsék számára alkalmas természetes fészket.

Összesen 85 költőpárt számoltak össze, ebből 69 költött a védett területen, a fennmaradó 16 pedig a környező, Natura 2000-es területeken. A párok közül 55 választotta a költőládákat, 30 pedig természetes (dolmányos varjak vagy szarkák által épített) fészekbe rakta tojásait.

Ez az állomány megfelel az elmúlt évek átlagának, ugyanakkor jelentősen növekedett a természetes fészkekben költők aránya. A költőládák számát a jövőben sem kívánják növelni, csak a meglévőket karbantartani és a sérülteket pótolni.

A legnagyobb telep ezúttal is Körösnagyharsányban a Nagy-Sziken, Geszten az Iklód-pusztán, valamint Vésztőn a Mágor-pusztán volt. Mindhárom helyszínen 12 pár vörös vércse költött.

A hűvösebb és csapadékosabb tavasznak is köszönhetően a mezei pocok állomány rendkívül meggyengült, így a párok elsősorban nagyobb testű rovarokat és gyíkokat zsákmányoltak.

Éppen ezért meglepő, hogy viszonylag magas a fiókák száma, fészkenként általában 4-6, ennél kevesebbet csak néhány helyen találtak.

A stabil vörös vércseállomány fennmaradásához hozzájárul az is, hogy az elmúlt években növekedett mind a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, mind a környékbeli magángazdálkodók jószágállománya.

A legeltetett, rövidfüvű gyepeken a vércsék is könnyebben észreveszik a zsákmányul szolgáló kisemlősöket, ráadásul ahol több a jószág, ott több a rovar is.

Kép forrása: KMNP.hu / Szerző: Tóth Imre

Forrás: KMNP.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.