Egyre nagyobb teret hódít a jurta

Honfoglaló őseink rengeteget vándoroltak, ezért olyan lakóépületre volt szükségük, amely egyrészt télen és nyáron is kényelmes menedéket nyújtott, másrészt könnyen mozgatható volt egyik helyről a másikra. A jurta jellegzetes, szabályos kör alakjának és már szinte mitikus megjelenésének köszönhetően pedig még napjainkban is kifejezetten népszerű építmény. Nézzük, miért érdemes építeni egyet!

1. Tökéletes a kerti partikhoz

Ha végre búcsút szeretnénk inteni a sablonos kerti partiknak, döntsünk jurta építése mellett.

A saját jurtánkban pedig nemcsak nyáron, hanem télen is bármikor bulizhatunk, ha úgy tartja kedvünk. Ugyanis a jurták kiváló szigetelésüknek köszönhetően nyáron kellemes hűvöst, télen pedig komfortos meleget biztosítanak. Így a kertünkben az év 365 napján rendezhetünk családi és baráti összejöveteleket, csupán a jó hangulatról kell gondoskodnunk.

TIPP: A jurta rögzítése talajcsavar segítségével kifejezetten könnyen és költséghatékonyan megoldható. Szerencsére a talajcsavarok ára igazán pénztárcabarát, így ha nem szeretnénk a drága és időigényes betonozás mellett dönteni, mindenképpen a talajcsavarok mellett tegyük le a voksunkat.

2. Meditációs helyként is remek választás

Néha jól esne elvonulni a folyamatosan pörgő, nyüzsgő világ zaja elől, és meditálni, könyvet olvasni vagy éppen zenét hallgatni a kikapcsolódás érdekében? A jurta akár ezt a szerepet is betöltheti!

Úgy rendezhetjük be, ahogyan csak akarjuk, így könyvtárat vagy kisebb házi koncerttermet is létrehozhatunk benne. Vigyünk be néhány kényelmes széket, és töltsük bármivel is a szabadidőnket, a jurta varázslatos hangulata már önmagában le fog nyűgözni minket még ezredjére is.

3. Fóliaházként is használható

A szeles és hideg őszi hónapok beköszöntével zöldségeink és gyümölcseink védelme elengedhetetlen a fejlődésükhöz. A sokszínű jurta pedig erre a célra is alkalmas, hiszen fóliaházként használva megóvja növényeinket a zord időjárás viszontagságaitól.

Mivel a jurta egyenletes hőeloszlást biztosít, ezért növényeink még a leghidegebb januári napokon sem fognak fázni. A megfelelő szigetelésnek köszönhetően nem fog beléjük kapni a szél, így még a hidegre igazán érzékeny zöldségeink és gyümölcseink is gond nélkül átvészelik a telet.

4. Tábori programok és koncertek számára is elsőrangú helyet biztosít

Egyre több kulturális rendezvényen láthatunk jurtákat, amelyekben számtalan különböző programon vehetünk részt. Napjainkban a hagyományőrzés szinte reneszánszát éli, ehhez pedig keresve sem találhatnánk jobb helyszínt, mint egy valódi jurta.

Azonban az őseink által is kedvelt építményben nemcsak hagyományőrző és harcászati bemutatókat, hanem műveltségi vetélkedőket és meditációs programokat, illetve még kisállat bemutatókat is bátran rendezhetünk. Kizárólag rajtunk áll, hogy mit hozunk ki belőle.

A jurták még 2023-ban is lenyűgöznek minket, hiszen őseinket is pontosan ilyen építmények kísérték a kalandos útjaikon. Ma már persze közel sem lakóépületként, hanem sokkal inkább programoknak helyet adó építményként tekintünk rájuk, azonban a varázsuk még mindig hatalmas.

Akár a kertünkbe szeretnénk egy különleges sátrat, vagy éppen a szabadtéri programjainkhoz keresünk egy igazán csalogató és hangulatos építményt, a jurtával garantált sikert aratunk.

Média partner: DLX MEDIA

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.