dolmányos varjú

A dolmányos varjú vagy szürke varjú (Corvus cornix) Eurázsia egyik gyakori és jellegzetes madara. Magyarország a faj nyugati elterjedési határán található, kelet felé Japánig előfordul. Hazánkban az állomány zöme síkvidéki fasorokban, erdőfoltokban költ.

Kiválóan alkalmazkodott az ember által megváltoztatott környezethez, a mezőgazdaságilag hasznosított területeken ugyanúgy jól boldogul, mint a nagyvárosokban, ahol sokan nem nézik jó szemmel megtelepedését, ennek oka, hogy feltúrja a szemeteseket és kifosztja a kisebb madarak fészkeit.

A településeken növekszik állománya, mivel lakott területeken nem lehet vadászni rá, így nyugalomra lel. Nagyrészt állati eredetű táplálékot fogyaszt, különféle rovarokat, puhatestűeket, kisebb gerinceseket zsákmányol. Nem ritka, hogy dögöt és magokat is eszik.

A dolmányos varjú hossza 45-47 cm, szárnyfesztávolsága 93-104 cm, a hím testtömege 430-650 gramm, a tojóé 370-570 gramm. A hím egy kicsivel nagyobb a tojónál, színezetük egyforma. Háta és a testalja hamuszürke árnyalatú, míg feje, torka, szárnyai, farktollai és a combján levő tollak fényesen fekete színűek. Erős, vaskos csőre és a lábai feketék.

A dolmányos varjú hangja:

A dolmányos varjú gallyfészkét nagy magasságba, a fák lombkoronájába készíti, költőhelyén gyakran már február végén megjelenik és tatarozni, építeni kezdi. A száraz gallyakból álló, nedves földdel kitapasztott, mohával, fahánccsal, szőrrel, tollal és más puha anyaggal bélelt fészket a hím és a tojó közösen építi.

Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyeken a 18-20 nap kotlás során a tojó egyedül ül, a költést gyakran már az első tojások lerakása után elkezdi. A fiókák nagyjából 4-5 hétig maradnak a fészekben, a szülők közösen gondoskodnak róluk. Miután a fiókák elhagyták a fészket, még sokáig együtt marad a család.

A dolmányos varjú hazánkban nem élvez védettséget, vadászható faj július és február között. A vadgazdálkodók állományának csökkentésére törekszenek fészekrabló természete miatt, mivel kárt okozhat az apróvadállományban. Természetvédelmi területeken is előfordulhat, hogy szükségessé válik populációinak szabályozása.

Kép forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.