daru

A daru (Grus grus) Eurázsiai elterjedési területű madárfaj, mely tőzeglápokon, mocsarakban, nedves réteken, erdei tisztásokon és füves sztyeppeken költ. Magyarországon egykor nagy számban költött, ezt követően azonban az 1910-es évek óta, 2015-ben figyeltek meg újra költését.

Ez a rendkívül szép megjelenésű madár, a magyar néphagyományban is fontos szerepet tölt be, elég csak a darutollas kalapra gondolni, és az őszi időszak is szinte elképzelhetetlen a darvak krúgatása nélkül.

Hazánkban ősszel, nagy tömegben vonul át, az európai daruállomány számára kiemelten fontos gyülekezőhely a Hortobágy. A madarak többsége novemberben hagyja el az országot, azonban egyre gyakoribb, hogy csapatai áttelelnek.

A nálunk megpihenő darvak számára a szántók és tarlók megfelelő táplálkozóhelyet jelentenek, az éjszakákat lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik. A telet, Európa déli részén, valamint Észak-Afrikában vészelik át.

A kifejlett daru testhossza 110-120 cm, szárnyfesztávolsága 220-245 cm, a hím testtömege 5 000-7 000 gramm, a tojóé 4 500-6 000 gramm. A tollazat alapszíne palaszürke, a fejtető piros színű. Szabályos ék alakban vagy nyújtott ferde vonalban repül.

Hangja messzire hangzó, trombitaszerű krúgatás. Vonulása idején, különösen októberben néha éjszaka is hallható a városok felett. A daru mindenevő, hajtásokat, magokat, gumókat, rovarokat és lárváikat valamint kisebb gerincteleneket is találunk étrendjében.

A daru kakas jellegzetes tánccal és hangokkal udvarol a tojónak, amikor elfoglalják költőhelyüket. Sikeres nász esetén, növényi anyagokból álló fészket készítenek, lehetőség szerint víz által védett helyre.

Fészekalja 2 tojásból áll, melyeken a 28-30 napig tartó kotlás során a szülők felváltva ültnek. A fiókák bár néhány nap után elhagyják a fészket, még sokáig szüleik gondoskodására szorulnak, a család az őszi vonulás során is összetart.

A daru, mely a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara, Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: Thomas Landgren / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.