dankasirály

A dankasirály (Larus ridibundus) Eurázsia mérsékelt övi részén elterjedt, ugyanakkor északi irányba is terjeszkedik. Hazánkban a leggyakoribb fészkelő sirályfaj, és a költési időn kívül is jelentős számban tartózkodik a Kárpát-medencében.

Tömeges tavaszi és őszi átvonuló, Magyarországra északról érkeznek télire csapatai, a hazánkban fészkelő madarak, pedig legtöbbször az Adria partjainál és az Appennini-félszigeten telelnek. Rendkívül jó alkalmazkodóképességű madárfaj, többnyire a legkönnyebben hozzáférhető táplálékot fogyasztja, szeméttelepeken is táplálkozik.

Varjakkal és más madarakkal együtt követi a mezőgazdasági gépeket és a felforgatott friss szántásban keresgél. Fiókáit nagyrészt rovarokkal táplálja, ugyanakkor halakat, kétéltűeket, a legkülönfélébb gerincteleneket, kisemlősöket, tojásokat, dögöt, némi növényi eredetű táplálékot is eszik.

A kifejlett dankasirály testhossza 34-37 cm, szárnyfesztávolsága 100-110 cm, a hím testtömege 250-400 gramm, a tojó 200-300 gramm. A hím feje a nászidőszakban csokoládébarna árnyalatú, szeme körül fehér gyűrűvel. Csőre és lába piros.

Háta hamuszürke színű, alsó része, farka és nyaka fehér. A három első nagy evezőtoll csak fekete és fehér, a negyedik a belső felén már hamuszürkés is, a többi fekete és hamuszürke. Fiókszárnya fehér és világosszürke.

Télen feje fehér színű, a fül táján nagyobb szürke, a szem előtt kis feketés folt található. A csőr hegye sötét szaruszínű, a többi része valamint a lábak sárgásvörösek.

Telepesen fészkelő madárfaj, nagyszámú kolóniában költ a tavak nádasaiban, mocsaraiban és a mesterségesen létesített halastavi szigeteken. Fészkét letördelt növényi részekből építi, fészekalja 2-4, de az esetek többségében 3 tojásból áll.

A 18-24 napon át tartó kotlás során, a szülők felváltva ülnek a tojásokon. A fiókák a kikelést követően, gyakran szétmásznak, az apró szigeteken és a szárazföldön futkároznak, a szülők óvják őket. Veszély esetén a dankasirályok csapatban támadnak a ragadozókra, vagy akár a közeledő emberre is.

A fiatal madarak 5-6 hetesen válnak röpképessé. A dankasirály Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Kép forrása: Flickr / Szerző: hedera.baltica / Licence: CC BY-SA 2.0

Források: MME; Europamadarai.hu; Wikipédia; Arcanum.com

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.