csuszka

A csuszka (Sitta europaea) kistermetű madárfaj, mely Európában, Északnyugat-Afrikában, valamint Ázsia nagy részén elterjedt. Természetes élőhelyét elsősorban a domb- és hegyvidékek jelentik, de kisebb számban alföldi területeken is találkozhatunk vele.

Idősebb, elegyes erdőkben, városi parkokban pillanthatjuk meg leggyakrabban. Télen a madáretetőket is látogatja, ahova nagy lendülettel, szinte bevágódva érkezik meg, ezzel akaratlanul is megijesztve a többi madarat.

csuszka

Kép forrása: Pixabay.com

A csuszka tollazatáról valamint jellegzetes mozgásáról könnyen beazonosítható madár. Feje teteje, háta és szárnyai szürkéskék árnyalatúak, az arcrész minden esetben fehér, a hegyes csőr és a szemsáv pedig fekete.

Hasának színezete alfajtól függően a fehértől a vörösesbarnáig változik. A tojó színezete hasonló, viszont kevésbé élénk, mint a hím tollazata. Testsúlya kb. 17-28 gramm, átlagos testhossza 14 cm, míg szárnyfesztávolsága 22,5-27 cm.

A csuszka hangja:

A csuszka rendkívül ügyesen, csavarvonalban mozog a fák törzsén és rövid ugrásokkal közlekedik a fatörzseken. Sokszor fejjel lefelé lógva kutat a fakéreg repedései alatt megbújó, táplálékot jelentő rovarlárvák, hernyók, bogarak és pókok után. Ősztől kezdődően magvakat és bogyókat is fogyaszt. Fiókáit főleg rovarokkal táplálja, időnként magokkal is eteti őket.

A csuszka territoriális viselkedésű, állandó madár, a párok egész évben őrzik revírjüket. Évente egy vagy két alkalommal költ a természetes és a mesterséges odúkat egyaránt elfoglalja.

Az odúban költő kistermetű énekes madarak közül a csuszka kezdi meg leghamarabb a fészkelést, tojásait április első napjaiban rakja. Június elején az állomány kisebbik része másodszor is költ.

csuszka

Kép forrása: Pixabay.com

Azokat az odúkat, amelyekben csuszka költ, könnyedén fel lehet ismerni, mivel a bejáratot sárral körbetapasztja és leszűkíti, fészekanyagként fakérget, háncsot és leveleket használ. Fészekalja általában 6-9 tojásból áll.

A tojó az utolsó tojás lerakása után kezdi meg a kotlást, a fiókák 14-18 nap elteltével kelnek ki. A fiókák háromhetes korukig a fészekben maradnak, az odú elhagyása után, még sokáig együtt marad a család, és a szülők vezetésével a fészek közelében táplálkoznak.

A csuszka hazánkban védettséget élvez, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.