csörgő réce

A csörgő réce (Anas crecca) Eurázsia északi területein élő madárfaj, mely sűrű parti növényzettel rendelkező tavakat választ költőhelyéül. Hazánkban gyakori átvonuló madárnak számít, a szeptembertől novemberig terjedő időszakban, nem ritkán jelentős tömegei jelennek meg.

Európai állománya stabilnak mondható. Magyarországon ritka, alkalmi fészkelő madárnak számít. Szívesen táplálkozik elöntéseken és sekély vizeken, ahol, főként magokat és lárvákat szűröget ki a vízből.

A kifejlett csörgő réce testhossza 34-38 cm, szárnyfesztávolsága 58-64 cm, a hímek testtömege 250-450 gramm, míg a tojóké 200-400 gramm. A faj jellegzetessége, széles zöld szemsávja, melyről könnyen beazonosíthatjuk. A tojó tollazata egyszerűbb.

csörgő réce

Kép forrása: Pixabay.com

Mohával és pihetollakkal bélelt, sásból, fűszálakból és nádlevelekből álló fészkét a talajra építi, a fészek helyét a tojó választja ki. Fészekalja jellemzően 8-10 tojásból áll, fiókái 21-22 nap kotlás után kelnek ki a tojásokból.

A fiatal madarak 3-4 hét elteltével válnak röpképessé. A csörgő réce Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Képek forrása: Pixabay.com

Források: MME; Europamadarai.hu

Friss cikkek innen:Állati

Comments are closed.